Acasă93Dispute şi acuzaţii aduse cu prilejul primului Marş Iaşi Pride organizat de...

Dispute şi acuzaţii aduse cu prilejul primului Marş Iaşi Pride organizat de comunitatea LGBTQ

Primul Marş Iaşi Pride organizat la Iaşi de comunitatea LGBTQ şi Rise OUT s-a desfăşurat, vineri, pe străzile centrale ale oraşului, cu participarea câtorva zeci de persoane, în ciuda reacţiilor venite din partea unor ieşeni, a Primăriei şi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Marşul comunităţii LGBTQ şi Rise OUT s-a desfăşurat între Casa de Cultură a Studenţilor – bulevardul Independenţei şi Palatul Culturii.

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. Zeci de persoane cu icoane şi cruci în mâini au aruncat cu aghiazmă spre participanţi. Unii dintre protestatari şi-au declarat nemulţumirea că acest marş a fost organizat în ziua în care în calendarul ortodox este sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, precum şi în perioada când în mod tradiţional credincioşii încep să vină în pelerinaj la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sf. Cuvioase Parascheva cu prilejul hramului acesteia, care este prăznuit pe 14 octombrie.

Organizarea la Iaşi a Marşului Iaşi Pride de către comunitatea LGBTQ şi Rise OUT a stârnit nemulţumiri şi în rândul autorităţilor locale. Într-un comunicat de presă, primarul Mihai Chirica declară că a avut o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor Rise OUT, ACCEPT şi CIVICA ‘pentru a găsi soluţii raţionale şi morale’ pentru amânarea desfăşurării acestui marş după 15 octombrie.

‘Primarul a reiterat respectul faţă de drepturile comunităţii LGBTQ, ca şi faţă de ale tuturor cetăţenilor municipiului Iaşi, dar a atras atenţia şi asupra profilului profund spiritual al oraşului, cu atât mai evident în aceste zile odată cu sosirea pelerinilor, eveniment de amploare anual în cadrul Sărbătorilor Iaşului şi în preajma Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Întrucât cele două orientări şi atitudini sunt dificil de armonizat şi din cauza timpului limitat, care nu permite anularea în totalitate, edilul-şef a propus ca astăzi, la ora analizată, să fie organizată doar întâlnirea reprezentanţilor asociaţiilor în condiţii de siguranţă sanitară, iar, în spiritul respectului şi toleranţei reciproce, Marşul Iaşi Pride să fie organizat după Sărbătorile Iaşului, la orice dată după 15 octombrie 2021 care ar conveni iniţiatorilor, de asemenea în condiţii de siguranţă sanitară, de ordine publică şi fără a aduce atingere niciunui participant’, se menţionează în comunicatul de presă.

Nemulţumiţi de atitudinea municipalităţii, reprezentanţii LGBTQ au anunţat că vor face plângere penală pe numele primarului Iaşiului. Reprezentantul Asociaţiei Rise OUT, Cosmin Grădinariu, a declarat presei că ‘marşul a fost stabilit de comun acord cu o comisie din cadrul Consiliului Local’.

‘Plângerea penală a fost depusă deja, pentru abuz în serviciu, având în vedere discriminarea în baza orientării sexuale. Primarul a vrut să amânăm marşul, ceea ce nu putem face cu o oră, două înainte. S-au luat toate măsurile de siguranţă ca să ne asigurăm că sunt sub 100 de persoane, cu toate măsurile sanitare şi de protecţie care se impun în perioada pandemiei’, a spus Cosmin Grădinariu.

Marşul Iaşi Pride a fost criticat şi de reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

‘Am luat act cu adâncă durere că în ziua Acoperământului Maicii Domnului, prima zi a lui octombrie, lună consacrată Sfintei Cuvioase Parascheva, se propagă pe străzile Iaşului chipul păcatului contra firii, care doreşte a fi acceptat drept normalitate, ceva firesc şi de urmat. Constatăm cu îngrijorare că ne ducem tot mai jos prin subminarea fundamentului familiei, îndreptându-ne cu paşi rapizi spre pericolul disoluţiei. Responsabilitatea nu aparţine doar celor cuprinşi de această patimă. În viaţa multora dintre noi credinţa nu este cunoscută, trăită şi mărturisită întru totul în adevăr, dragoste şi jertfă, aşa cum s-ar cuveni să fie. Dumnezeu nu Se află continuu în centrul vieţii noastre. Sfânta Scriptură şi Sfinţii Părinţi nu ne mai sunt singurul izvor de inspiraţie în viaţa pe care o trăim şi în deciziile pe care le luăm. Duhul lumii ne înstrăinează tot mai mult de gândul lui Hristos Cel Răstignit. De aceea, se întâmplă ceea ce se întâmplă. Îl rugăm pe Dumnezeu să nu ne pedepsească după faptele noastre, ci să Se arate spre noi cu milostivire şi iertare. Îi adresăm rugăciune stăruitoare, să-i întoarcă pe calea cea adevărată pe cei care s-au îndepărtat de valorile familiei şi ale iubirii curate, iar nouă, tuturor, să ne dăruiască duh de pocăinţă, în post şi în rugăciune’, se menţionează într-un mesaj al ierarhilor din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks