Acasă93Dolj: De Ziua Mondială a Sănătăţii, tinerii voluntari de la ANTER au...

Dolj: De Ziua Mondială a Sănătăţii, tinerii voluntari de la ANTER au elaborat un ghid pentru protecţia mediului

Voluntarii de la Asociaţia Naţională de Sprijinire a Tineretului Ecologist din România (ANTER) s-au întâlnit, joi, de Ziua Mondială a Sănătăţii, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale pe care i-au consultat în vederea finalizării unui ghid al procedurilor ecologice care să fie respectat în activităţile de tineret.

În cadrul activităţilor, tinerii de la ANTER au realizat un material de bune practici destinat tuturor celor interesaţi de procesul inserării în activităţile de tineret, fie că este vorba de ONG-uri sau instituţii publice de tineret.

‘Aducem laolaltă tineri, structuri administrative şi persoane interesate să dezbatem şi să obţinem împreună informaţii utile, aplicate şi aplicabile, astfel încât să realizăm un Ghid al procedurilor eco în activităţile de tineret. Acest ghid va reprezenta un instrument resursă pentru alinierea la priorităţile europene privind sustenabilitatea şi protejarea mediului înconjurător. Materialul rezultat va fi transmis ca resursă de bune practici instituţiilor publice, structurilor de tineret, organizaţiilor neguvernamentale’, a spus preşedintele ANTER, Georgiana Lontoş.

În cadrul întâlnirii, care a avut loc la Liceul ‘Traian Vuia’ din Craiova, au avut loc discuţii libere şi o sesiune de lucru în ateliere cu privire la reducerea consumului de resurse în activitatea de tineret, alternative de green travel şi reducerea deplasărilor neesenţiale, digitalizarea acţiunilor de management şi organizare de proiecte, activităţi eco realizabile în munca de tineret – exemple de acţiuni ca bune practici. Acţiunea face parte din proiectul ‘Eco Guide 4 Youth Activities’, finanţat prin Programul Erasmus+, proiecte de participare a tinerilor.

Ziua Mondială a Sănătăţii de anul acesta a fost dedicată sănătăţii Planetei şi a fost organizată sub sloganul ‘Planeta noastră – sănătatea noastră. Să înlăturăm poluarea aerului, apei şi hranei! Pentru un Viitor Sănătos’. OMS estimează că peste 13 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an sunt determinate de cauze de mediu care ar putea fi evitate. Acestea includ criza climatică, care este cea mai mare ameninţare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea, criza climatică fiind şi o criză de sănătate.

‘Deciziile noastre politice, sociale şi comerciale conduc la criza climatică şi de sănătate. Peste 90% dintre oameni respiră aer nesănătos rezultat din arderea combustibililor fosili. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor şi deficitul de apă afectează sănătatea întregii populaţii. Sistemele de producere a alimentelor şi băuturilor ultraprocesate şi nesănătoase conduc la un val de obezitate, crescând cancerul şi bolile de inimă, generând în acelaşi timp o treime din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin campania ‘Planeta noastră, sănătatea noastră’, OMS va îndemna guvernele şi publicul să împărtăşească poveşti despre paşii pe care îi întreprind pentru a proteja planeta şi sănătatea lor şi pentru a acorda prioritate societăţilor de bunăstare’, precizează DSP Dolj într-un comunicat emis de Ziua Mondială a Sănătăţii.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks