AcasăStiri generaleDolj: Dezbatere privind Planul de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI) în...

Dolj: Dezbatere privind Planul de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI) în spaţiul hidrografic Jiu

Planul de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI) în spaţiul hidrografic Jiu a fost, marţi, supus dezbaterii în cadrul şedinţei Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre, având în vedere că acesta conţine o serie de măsuri care pot afecta biodiversitatea, solul, apa, peisajul şi patrimoniul cultural.

Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu, dezbaterea a pus accent pe definitivarea raportului de mediu în vederea avizării Planului de Management al Riscului la Inundaţii pentru bazinul hidrografic Jiu, corespunzător ciclului 2 al implementării Directivei inundaţii, pregătit prin Proiectului RO FLOODS – ‘Întărirea capacităţii autorităţii publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a şi a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundaţii’, în luna aprilie 2023.

‘Pentru a asigura o mai bună protecţie împotriva inundaţiilor şi pentru a putea face faţă consecinţelor inundaţiilor care se produc efectiv, Administraţia Bazinală de Apă Jiu actualizează Planurile de Management al Riscului la Inundaţii. Acestea conţin o serie de măsuri care pot afecta pe fiecare în parte sau mediul nostru înconjurător. De aceea, trebuie să ne exprimăm opinia cu privire la măsurile propuse în timpul elaborării acestor planuri, proces ce se află în derulare atât pe plan local, cât şi la nivel central’, a spus directorul ABA Jiu, Răzvan Şerban.

Implementarea măsurilor propuse prin PMRI (la nivelul ABA Jiu) poate genera efecte negative semnificative şi nesemnificative, atât pe termen lung cât şi pe termen scurt.

‘Aspectele de mediu cu o sensibilitate ridicată şi o mare probabilitate de apariţie a efectelor negative semnificative pe termen lung sunt reprezentate, în principal asupra biodiversităţii, apei, solului, peisajelor şi patrimoniului cultural. Implementarea măsurilor propuse prin PMRI generează şi efecte pozitive, în principal pentru populaţie şi sănătătea oamenilore. Măsurile propuse prin raportului de mediu şi studiul de evaluare adecvată pot contribui la prevenirea şi evitarea apariţiei unor efecte negative semnificative, asigurând un nivel nesemnificativ al efectelor reziduale’, susţin reprezentanţii ABA Jiu.

Pe ordinea de zi a şedinţei Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre s-au aflat ‘Proiectele de conservare şi protejare a biodiversităţii acvatice, o prioritate pentru managementul A.B.A Jiu’ şi ‘Cerinţa de apă subterană’.

Comitetul de Bazin Jiu Dunăre reuneşte reprezentanţi din instituţiile publice locale şi judeţene din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Hunedoara, cât şi din reprezentanţi ai operatorilor de apă, precum şi din rândul ONG-urilor de mediu. AGERPRES / (AS – autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks