AcasăStiri generaleDolj: Expoziţia fotodocumentară 'Józef Piłsudski - om de stat al Poloniei şi...

Dolj: Expoziţia fotodocumentară ‘Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei şi al Europei’, vernisată la Palatul Administrativ din Craiova

La Palatul Administrativ din Craiova a fost vernisată, marţi, expoziţia fotodocumentară ‘Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei şi al Europei’, eveniment despre care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, a afirmat că reprezintă un pas important în dezvoltarea relaţiilor de colaborare între CJ şi administraţia Voievodatului Varmia şi Mazuria din Polonia.

Cu acest prilej, Cosmin Vasile a evocat legăturile istorice între cele două naţiuni şi a evidenţiat faptul că intensificarea cooperării se va reflecta în derularea unor proiecte comune.

‘Astăzi, am avut plăcerea să primim la Consiliul Judeţean Dolj o delegaţie din Polonia condusă de mareşalul Voievodatului Varmia şi Mazuria, o unitate administrativ-teritorială cu care am iniţiat demersurile pentru colaborare şi care are aproape 1,5 milioane de locuitori. Ne dorim să demarăm proiecte şi acţiuni comune, care să ne apropie, să consolidăm această relaţie prin intermediul căreia putem să facem schimb de experienţă şi să ne atingem obiectivele împreună. De-a lungul timpului, istoria şi valorile pe care le-am împărtăşit cu poporul polonez ne-au determinat să fim apropiaţi, să dezvoltăm legături puternice şi să ne putem baza unii pe ceilalţi în momentele dificile. Avem ce învăţa de la prietenii noştri din Polonia, pentru că vorbim despre un voievodat care are o experienţă extraordinară în atragerea fondurilor europene şi, după cum se ştie, implementarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă reprezintă şi pentru noi o strategie şi o politică pe care mizăm’, a spus preşedintele CJ Dolj.

La rândul său, mareşalul Voievodatului Varmia şi Mazuria, Gustaw Marek Brzezin, a spus că, după discuţiile de marţi cu preşedintele CJ Dolj, colaborarea dintre cele unităţi administrativ-teritoriale română şi poloneză va fi marcată prin semnarea unui document oficial.

‘Avem şi o istorie comună, care a apropiat foarte mult România şi Polonia. Ne amintim că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Guvernul Poloniei, precum şi soldaţii polonezi şi-au găsit adăpostul aici, în Craiova, în România. Vedem că în situaţia actuală, când avem şi războiul din Ucraina, popoarele noastre sunt un sprijin foarte mare pentru cel ucrainean. Faptul că suntem împreună în Uniunea Europeană ne face să avem şi direcţii comune. Cu siguranţă că putem să realizăm schimburi de experienţă în privinţa absorbţiei fondurilor europene, dar şi în ceea ce priveşte colaborarea între regiunile noastre, mai ales în domeniul agriculturii sau cel al culturii. Sunt convins că vom avea rezultate foarte bune. Avem şi o poziţie foarte fermă în structurile NATO. Soldaţii polonezi staţionează aici, în România, în Craiova, dar şi soldaţii români sunt în Polonia, chiar în regiunea noastră’, a spus Gustaw Marek Brzezin.

La vernisajul de la Palatul Administrativ din Craiova au mai luat cuvântul decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale, prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, directorul adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti, Wojciech Mrozowski, şi adjunctul comandantului contingentului polonez din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, căpitanul Michał Smoleń.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks