AcasăStiri generaleDosarul fostului primar din Şelimbăr, în camera preliminară la CA Alba Iulia

Dosarul fostului primar din Şelimbăr, în camera preliminară la CA Alba Iulia

Dosarul în care fostul primar al comunei Şelimbăr Daniel Maricuţa şi alţi inculpaţi a fost trimis în judecată de DNA a fost înregistrat la Curtea de Apel (CA) Alba Iulia, în cameră preliminară, o etapă a procesului penal anterioară judecăţii efective a cauzei.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, de către DNA, mai multe persoane, între care fostul primar al comunei Şelimbăr Daniel Maricuţa, dar şi trei firme au fost trimise în judecată de procurori într-un dosar referitor la acapararea abuzivă a unor terenuri, inclusiv de la stat, prejudiciul calculat de anchetatori fiind de peste 15,8 milioane de euro.

Purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că dosarul, înregistrat joi la instanţă, se află în camera preliminară, care este o etapă a procesului penal anterioară judecăţii efective a cauzei şi reprezintă o procedură filtru cu scopul verificării legalităţii probelor din faza de urmărire penală.

Cosmin Muntean a explicat că în camera preliminară se analizează excepţiile privind, de exemplu, rechizitoriul, alte cereri sau excepţii invocate de părţi şi doar după finalizarea procedurii, care nu se dezbate în şedinţă publică, se va şti când anume începe judecarea dosarului.

Acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi spălare de bani în forma continuată, fostul primar al comunei Şelimbăr a fost reţinut de procurori în 25 noiembrie 2015, aflându-se apoi în arest la domiciliu timp de şase luni. Instanţa a respins la vremea respectivă arestarea preventivă a acestuia, deoarece faptele pe care procurorii i le imputau ar fi fost comise cu mult timp în urmă, iar Maricuţa nu mai reprezenta, în opinia magistraţilor, un pericol public. După o perioadă de control judiciar, Maricuţa a scăpat în vara lui 2016 de această măsură după ce judecătorul a constatat că procurorul a prelungit o măsură începând cu o dată la care aceasta era încetată de drept, astfel că prelungirea nu îşi mai putea produce efectele.

Potrivit unui comunicat emis, vineri, de DNA, în această cauză au fost deferiţi justiţiei Ioan Daniel Maricuţa, la data faptelor primar al comunei Şelimbăr, judeţul Sibiu, şi preşedinte al Comisiei locale pentru aplicarea legilor fondului funciar, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite dintre care una în formă continuată (7 acte materiale) şi spălare a banilor în formă continuată (2 acte materiale), Elena Scumpu, la data faptei secretarul comunei Şelimbăr, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite dintre care una în formă continuată (7 acte materiale), Vasile Marin, executor judecătoresc acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi 10 persoane fizice fără calitate specială, acuzate de constituire de grup infracţional organizat, spălare a banilor şi, în cazul unei dintre ele, instigare la spălare a banilor în formă continuată.

Totodată, trei firme, respectiv SC Alcoradu SRL, SC Vinaria SA şi SC Real R&D Company SRL, au fost deferite justiţiei pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor.

‘În perioada 2000 – 2015, în calitate de primar şi de preşedinte al Comisiei locale pentru aplicarea legilor fondului funciar al comunei Şelimbăr, judeţul Sibiu, inculpatul Maricuţa Ioan Daniel împreună cu inculpata Scumpu Elena şi cu un alt inculpat, persoană fără calitate specială, ar fi constituit o grupare infracţională ce avea ca scop acapararea abuzivă a unor terenuri, prin nesocotirea drepturilor legale ale persoanelor îndreptăţite la reconstituire, şi valorificarea acestora către diverşi investitori. Valoarea de piaţă însemnată a acestor terenuri era determinată de poziţionarea lor, în aria comunei Şelimbăr situată în vecinătatea municipiului Sibiu’, spun procurorii.

Prin actele de abuz în serviciu, inculpaţii Maricuţa şi Scumpu ar fi obţinut un folos necuvenit pentru membrii grupului infracţional constând în dreptul de proprietate asupra suprafeţei totale de 36,38 hectare cu o valoare de 15.800.726 de euro (valoarea de piaţă în 2018). AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks