Acasă55Expert Forum solicită Parlamentului să aleagă 'responsabil' viitorul preşedinte al AEP -...

Expert Forum solicită Parlamentului să aleagă ‘responsabil’ viitorul preşedinte al AEP – o persoană competentă, neutră politic

Expert Forum a transmis un apel conducerii Camerei Deputaţilor şi Senatului ca parlamentarii să aleagă ‘responsabil’, în urma unei ‘proceduri transparente şi echitabile’, viitorul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, care să fie o ‘persoană competentă, neutră politic şi cu un înalt grad de integritate’.

Într-o scrisoare adresată luni preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, vicepreşedintei Senatului cu atribuţii de preşedinte, Alina Gorghiu, şi liderilor grupurilor parlamentare, Expert Forum arată că făcut acest apel ‘în contextul în care actualul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente şi-a dat demisia, iar parlamentarii trebuie să aleagă o nouă persoană pentru această funcţie’.

‘Solicităm Parlamentului să aleagă responsabil viitorul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. Semnatarii prezentului apel solicită partidelor politice parlamentare să desemneze ca preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) o persoană competentă, neutră politic şi cu un înalt grad de integritate, în urma unei proceduri transparente şi echitabile’, se arată document.

Expert Forum precizează că la data de 13 februarie va intra în vigoare demisia preşedintelui în funcţie al AEP, iar, conform legii, şeful acestei instituţii este numit prin hotărâre adoptată în şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalităţile cu pregătire şi experienţă în domeniul juridic sau administrativ, pentru un mandat de 8 ani.

‘În 2024 vor fi organizate toate cele patru runde de alegeri: locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale. Viitorul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente trebuie să fie un garant al independenţei şi profesionalismului instituţiei’, menţionează sursa citată.

Expert Forum mai arată că, în acest sens, Birourile Permanente ale celor două Camere trebuie să stabilească, să anunţe şi să organizeze ‘un proces transparent’ pentru selecţia viitorului preşedinte al AEP, grupurile parlamentare să arate ‘responsabilitate’ şi să nominalizeze doar persoane care îndeplinesc mai multe condiţii, printre care şi acelea de a fi profesionişti recunoscuţi, cu cel puţin 10 ani de experienţă în domeniul juridic sau administrativ şi cu experienţă în domeniul proceselor electorale sau în mediul academic.

De asemenea, persoanele candidate trebuie să nu fi deţinut, în ultimii 8 ani, funcţii de conducere în partide sau formaţiuni politice, la nivel local, judeţean sau naţional, şi nici demnităţi politice numite sau alese, precum cele de parlamentar, ministru, prefect, preşedinte CJ sau primar. Acestea trebuie să aibă şi integritate recunoscută şi să nu fi fost implicate în dosare penale, să nu fi fost sancţionate pentru fapte din sfera incompatibilităţilor şi conflictelor de interese şi să nu fi fost în atenţia publicului pentru abateri de la normele de integritate academică, mai solicită Expert Forum.

Potrivit cererii transmise, Parlamentul trebuie să solicite persoanelor nominalizate şi să facă publice CV-urile, precum şi un document care prezintă viziunea lor cu privire la funcţionarea AEP şi să organizeze o audiere publică a persoanelor nominalizate, în care să existe o procedură pentru preluarea unor întrebări pertinente din partea reprezentanţilor mass-media şi ai societăţii civile.

Votul final pentru selectarea preşedintelui AEP trebuie să fie public, mai cere Expert Forum.

‘Ultimii ani ai funcţionării AEP au fost marcaţi de numeroase scandaluri legate de corupţie, lipsă de integritate, concedieri abuzive şi angajări controversate, lipsă de transparenţă, precum şi deficienţe în organizarea alegerilor. De altfel, demisia actualului preşedinte AEP vine ca urmare a începerii urmăririi penale împotriva sa. AEP a ridicat şi suspiciuni în legătură cu independenţa şi echidistanţa sa, solicitând, fără nicio justificare suplimentarea sumelor alocate din subvenţii pentru partidele politice, în numeroase rânduri. În acelaşi timp, în ciuda deficienţelor administrative şi organizatorice, AEP a introdus în procesele electorale şi instrumente inovatoare, care au eficientizat organizarea alegerilor. Unele dintre ele au fost considerate bune practici la nivel internaţional. Cel mai bun exemplu în acest sens este SIMPV, care a redus semnificativ riscul de fraudă electorală şi a crescut transparenţa procesului electoral’, se mai arată în document.

Totodată, Expert Forum mai arată că este ‘esenţial’ ca Autoritatea Electorală Permanentă să poată face faţă ‘testului de anduranţă în faţa provocărilor politice, indiferent de culoare’ şi să poată asigura ‘încrederea în integritatea şi eficienţa procesului electoral’.

‘În acest context, am vrea să vedem mai multe iniţiative pozitive şi mai puţine investigaţii jurnalistice sau dosare penale care să dezvăluie diverse probleme de integritate în cadrul AEP’, mai transmite Expert Forum.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks