Expoziţii stradale de benzi desenate la Bacău şi Suceava, cu fragmente din istoria comunităţilor locale în perioada Holocaustului

0
334

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’ organizează în perioada 3 decembrie 2021 – 4 ianuarie 2022, în municipiile Bacău şi Suceava, expoziţii stradale de bandă desenată care prezintă fragmente din istoria comunităţilor locale în perioada Holocaustului din România.

Expoziţia ‘Povestiri din Holocaust. Bacău’ va fi inaugurată vineri, 3 decembrie 2021, la ora 12,30, pe esplanada din faţa Complexului Muzeal ‘Iulian Antonescu’ din Bacău şi va putea fi vizionată până pe data de 3 ianuarie 2022, precizează un comunicat de presă al Institutului remis, joi, AGERPRES.

În Suceava, vernisajul ‘Povestiri din Holocaust.Suceava’ va avea loc sâmbătă, începând cu ora 11,30, în zona centrală, pe esplanada municipiului Suceava. Expoziţia va fi deschisă până la data de 4 ianuarie 2022.

‘O lecţie de istorie altfel şi, totodată, un proiect al memoriei, ‘Povestiri din Holocaust. Istorii locale’ este realizat de Institutul ‘Elie Wiesel’ şi finanţat de Fundaţia EVZ (Republica Federală Germania) prin programul ‘Local History’. Prin intermediul artei, proiectul ne aduce mai aproape de istoria comunităţilor în care locuim, încurajându-ne să o descoperim şi să o înţelegem. Poveştile despre viaţa evreilor sau romilor din diverse localităţi din România, trimişi la muncă obligatorie, deportaţi în Transnistria, excluşi din viaţa economică, socială, culturală, ne sunt dezvăluite cu ajutorul benzilor desenate realizate de ilustratorii Octavian Ungureanu, Ionuţ Popescu, Anghel Şerban. La pregătirea conţinutului expoziţiilor au colaborat cercetători ai Institutului, elevi şi cadre didactice de la liceele partenere’, arată comunicatul de presă.

‘Povestiri din Holocaust. Istorii locale’ debutează cu expoziţiile de bandă desenată din Bacău şi Suceava şi va continua în 2022 cu ilustrarea istoriei tragediei comunităţilor de evrei şi romi din Vrancea, Galaţi, Dolj şi Argeş.

La Bacău, expoziţia este realizată în parteneriat cu Colegiul Tehnologic ‘Anghel Saligny’ şi Colegiul Economic ‘Ion Ghica’, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bacău, al Primăriei Municipiului Bacău şi al Complexului Muzeal ‘Iulian Antonescu’.

Expoziţia din Suceava este organizată în parteneriat cu Colegiul Naţional ‘Ştefan Cel Mare’, Colegiul Economic ‘Dimitrie Cantemir’, Consiliul Judeţean Suceava şi Primăria Municipiului Suceava.

Sursa: AGERPRESS