Florence Parly: Franţa se află alături de România; Franţa nu îşi va abandona niciodată aliaţii şi prietenii

0
65

Ministrul Forţelor Armate din Republica Franceză, Florence Parly, care efectuează joi o în vizită oficială la Bucureşti, a dat asigurări că ţara sa nu îşi va abandona niciodată aliaţii şi prietenii şi că se va afla alături de România.

Ea a avut o întrevedere cu ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.

‘Franţa, în calitate de membru fondator al NATO şi UE, are un rol de jucat pentru a reasigura şi proteja aliaţii şi partenerii apropiaţi. Iată de ce am fost prezenţi în Estonia şi Lituania încă din 2017 şi din 2007 în Polonia, Estonia şi Lituania, pentru a conduce în mod regulat misiuni de poliţie aeriană. Patrulăm şi acum în această regiune, aşa cum este prevăzut. Domnule ministru, trăim o perioadă dificilă şi în această perioadă dificilă Franţa se află alături de România. Franţa îşi asumă responsabilităţile, aşa cum a făcut întotdeauna. Franţa nu va abandona niciodată aliaţii şi prietenii săi’, a precizat Florence Parly.

Ministrul francez a adăugat că situaţia este ‘îngrijorătoare’ în Flancul de est al Europei şi că românii ‘sunt îndreptăţiţi să îşi consolideze’ propria securitate, în contextul tensiunilor din Ucraina.

‘Ştiu că situaţia securitară actuală este îngrijorătoare în Flancul de est al Europei. În acest context, românii sunt îndreptăţiţi să îşi consolideze propria securitate, având în vedere că tensiunile în Ucraina se agravează fără încetare. În calitate de aliat şi europeni vă înţelegem situaţia şi dorim să vă aducem sprijinul nostru. Aşa cum a amintit şi preşedintele republicii, domnul Macron, săptămâna trecută, am contribuit îndelung la securitatea partenerilor europeni în cadrul misiunilor NATO şi vom continua să facem acest lucru pe termen lung. În acelaşi spirit, el a indicat şi disponibilitatea noastră de a merge şi mai departe şi tot în cadrul NATO să ne angajăm în noi misiuni de tip enhanced forward presence (prezenţă avansată întărită), în special în România, dacă aceste misiuni sunt hotărâte de NATO’, a precizat ministrul francez.

Florence Parly a menţionat că o misiune de experţi va sosi chiar în cursul zilei de joi în România pentru a studia parametrii unei astfel de posibile desfăşurări.

‘O misiune de experţi din ministerul meu soseşte chiar astăzi în România, pentru a studia parametrii acestei posibile desfăşurări. Un astfel de angajament s-ar înscrie perfect în continuitatea angajamentelor noastre actuale. Forţele noastre aeriene, precum şi marina noastră se desfăşoară în mod regulat în exerciţiu, alături de Marina Română. A fost cazul şi în decembrie trecut, când fregata Auvergne a patrulat mai multe săptămâni în Marea Neagră şi a făcut escală la Constanţa. Şi va fi, de asemenea, cazul pe viitor, pentru că avem în vedere alte desfăşurări în cursul anului 2022. Adaug că avem ofiţeri detaşaţi în rândul statelor majore NATO, la Bucureşti şi la Sibiu. Astfel, mâna întinsă de către preşedintele Republicii Franceze aminteşte angajamentul nostru pentru securitatea Europei’, a spus ea.

Oficialul francez a evidenţiat că este prima vizită pe care o efectuează într-o ţară membră UE, după ce Franţa a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie.

‘Din 2008, Franţa şi România sunt legate de un parteneriat strategic care a fost reafirmat zece ani mai târziu, în 2018, cu ocazia vizitei preşedintelui Iohannis, la Paris. Însă Franţa şi România sunt mai mult decât nişte parteneri. Ţările noastre sunt prietene şi împărtăşesc o istorie lungă. Amintesc un singur nume, pe cel al generalului Berthelot, care a adus o contribuţie decisivă la modernizarea Armatei Române acum un secol. Îmi place să cred că, astăzi, cooperarea noastră este continuarea acestei frumoase moşteniri’, a precizat ea.

Potrivit acesteia, Franţa susţine Armata Română inclusiv în procesul de modernizare, menţionând în acest sens dosarul corvetelor.

‘Franţa şi industria sa sunt în întregime angajate, implicate pentru a ajuta forţele armate române pentru a depăşi o nouă etapă din modernizarea lor, în special în dosarul corvetelor. Cooperarea noastră operaţională este foarte puternică, de asemenea. Avem o istorie lungă de angajamente comune. Vom fi în curând desfăşuraţi alături, unii de ceilalţi, pentru a lupta împotriva terorismului, pentru că Parlamentul dumneavoastră a autorizat desfăşurarea unui contingent român în mijlocul Task Force europene Takuba. Este o mândrie pentru mine să ştiu că militarii noştri vor lupta împreună pe teren’, a precizat Florence Parly.

Sursa: AGERPRESS