Acasă55Florin Iordache: Consiliul Legislativ şi-a demonstrat utilitatea

Florin Iordache: Consiliul Legislativ şi-a demonstrat utilitatea

Consiliul Legislativ şi-a demonstrat utilitatea prin punctele de vedere pe care le-a avut în concordanţă cu legea şi cu nevoile societăţii, a afirmat preşedintele instituţiei, Florin Iordache.

‘O instituţie care în această perioadă şi-a demonstrat utilitatea prin punctele de vedere pe care le-a avut, în concordanţă cu legea, cu Constituţia, cu legislaţia europeană şi cu nevoile societăţii. Activitatea Consiliului legislativ este făcută pentru o lege mai bună şi pentru o legislaţie în concordanţă cu nevoile şi aşteptările cetăţenilor’, a spus Iordache, vineri, la simpozionul aniversar al Consiliului Legislativ, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la înfiinţarea instituţiei şi 25 de ani de la reînfiinţarea acesteia.

În cadrul evenimentului, jurişti din cadrul Consiliului Legislativ şi alţi invitaţi, reprezentanţi ai autorităţilor cu care colaborează Consiliul, au evidenţiat necesitatea adoptării de către Parlament a unei legi prin care autorităţile, ori de câte ori modifică un act normativ, să fie obligate să republice legea cu toate modificările survenite pe parcursul timpului.

‘Republicarea să se facă automat şi o dorim să fie cât mai rapidă. Aşteptăm o lege, care este în dezbatere la Senat, şi care va obliga autorităţile să republice actul normativ ori de câte ori apar modificări, astfel încât cetăţeanul să nu fie obligat să cumpere de la primul până la ultimul Monitor Oficial. Practic, în ultima republicare a legii să se regăsească toate modificările. De exemplu, Codul Fiscal are 90 de modificări, Legea Educaţiei peste 80 de modificări. Practic, toate aceste modificări să se regăsească în ultima formă. Cetăţeanul să nu fie obligat să caute în 90 de monitoare. Decât să caut în 90 de monitoare, îl caut pe cel mai recent în care sunt şi ultimele articole adoptate, dar şi legea integrală. Nu există o lege care să oblige autorităţile în acest moment să facă această chestiune. Această republicare presupune costuri financiare, dar şi personal care să facă acest lucru’, a explicat Iordache.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a evidenţiat importanţa cooperării dintre autorităţile statului.

‘Un stat nu poate funcţiona decât în cooperare. Nu există un organ care să se asimileze cu statul. Statul reprezintă autorităţile publice prevăzute în Constituţie care trebuie să coopereze loial nu prin construirea unor garduri, după principiul separaţiei, înţeles de unii greşit, ci după principiul hotărârii loiale’, a spus preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.

Unii dintre participanţii la eveniment au primit câte o plachetă aniversară.

Consiliul Legislativ şi-a început activitatea la 1 aprilie 1996, ca organ consultativ de specialitate al Parlamentului, înfiinţat în temeiul art. 79 al Constituţiei din 1991 şi având ca principale atribuţii avizarea proiectelor de acte normative şi ţinerea evidenţei oficiale a legislaţiei României. Celelalte atribuţii ale Consiliului Legislativ sunt prevăzute în Legea nr. 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ.

În fapt, a fost vorba de o reluare a activităţii acestei instituţii cu vechi tradiţii, întrucât un prim Consiliu Legislativ a început să funcţioneze la 1 ianuarie 1926, în temeiul Constituţiei din 1923, care prevedea la art. 76 crearea unui organ special de tehnică legislativă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks