AcasăStiri generaleGarda de Coastă: Continuă căutările în cazul pescadorului scufundat; în larg este...

Garda de Coastă: Continuă căutările în cazul pescadorului scufundat; în larg este furtună

Autorităţile continuă, marţi, căutările în cazul pescadorului Sea Shark 1 care s-a scufundat, în larg fiind furtună de gradele IV-V, a informat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, comisar şef de poliţie Petrişor Irimia.

‘Începând cu ora 8,00, Garda de Coastă acţionează cu o ambarcaţiune şi 9 poliţişti de frontieră în sprijin, sub coordonarea Autorităţii Navale Române, pentru continuarea căutărilor celor doi membri de echipaj de pe pescadorul dispărut. Menţionăm faptul că în larg este furtună de gradul IV-V’, a precizat sursa citată.

Directorul general al Autorităţii Navale Române (ANR), Cosmin-Laurenţiu Dumitrache, a declarat, luni, la Constanţa, că autorităţile nu au nicio informaţie sigură cu privire la locul în care s-a scufundat pescadorul Sea Shark 1, cu cinci oameni în echipaj, în condiţiile în care nu a fost emis niciun semnal SOS şi acest tip de nave nu sunt obligate să aibă aparatură de monitorizare.

‘Până în acest moment, am reuşit să recuperăm trei dintre cadavre, din păcate. Am fost anunţaţi la ora 8,25, în această dimineaţă, că pescadorul Sea Shark 1 nu a mai revenit în port. (…) Conform declaraţiilor colegilor lor, ei ultimul contact l-au avut cu ei la ora 18,30, duminică, pe data de 16. Nu ştie nimeni, nu avem nicio dată probabilă cu locul unde s-a scufundat nava, presupunem că a fost un incident în urma traulării, dar nu ştim, nu avem cum să ştim, ci numai să presupunem’, a afirmat Cosmin-Laurenţiu Dumitrache.

El a menţionat că acest tip de pescador trage o plasă, cu o anumită încărcătură pescuită, iar dacă această plasă ‘nu este traulată corect sau dacă manevra nu este efectuată corect poate duce la răsturnarea ambarcaţiunii’.

‘Aceste nave nu au monitorizare asupra lor. (…) Conform legislaţiei, ele nu sunt necesare, ele rămânând în zona costieră, cu acoperire radio tot timpul. Nimeni nu a dat niciun semnal de SOS, colegii lor ne-au semnalat că ei nu s-au întors’, a spus directorul ANR, care a adăugat că se presupune că nava s-a scufundat foarte repede, iar membrii echipajului nu au mai avut timp să efectueze apel de ajutor prin radiotelefon.

În cauză s-a deschis un dosar de cercetare penală.

Luni au fost cinci ambarcaţiuni implicate în operaţiunea de căutare, două de la Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare – ARSVOM şi trei ale MAI, precum şi două elicoptere.

Dispariţia pescadorului a fost sesizată în cursul dimineţii de luni, prin 112, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea.

Conform unor reprezentanţi ai instituţiilor implicate în desfăşurarea operaţiunii de căutare-salvare, a fost găsită în jurul orei 11,50, pe mal în zona Gura Portiţei, o persoană decedată, care face parte din echipajul pescadorului. De asemenea, în jurul orei 12,30 au mai fost găsite două persoane decedate la mal, una tot în zona Gura Portiţei, iar cealaltă în zona Vadu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks