Geoană: 11 septembrie 2001 – o zi care s-a impus brutal în istoria şi memoria noastră

0
284

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că 11 septembrie 2001 este ‘o zi care s-a impus brutal în istoria şi memoria noastră’, printre victimele atacului asupra SUA fiind şi patru cetăţeni români.

‘Marţi, 11 septembrie 2001. O zi care s-a impus brutal în istoria şi memoria noastră. O zi mai presus de reflexul uitării. Atacul din 11 septembrie nu a fost doar asupra Statelor Unite, ci a fost un atac asupra tuturor. Unul care a generat victime provenind din toate colţurile Alianţei şi mult dincolo de aceasta. Patru cetăţeni români şi-au pierdut atunci viaţa. În termen de 24 de ore de la atacuri, însă, aliaţii NATO au invocat pentru prima dată articolul 5, clauza noastră de apărare reciprocă. Un început al solidarităţii în forma sa de acţiune politică, dincolo de cuvinte’, spune Geoană, într-un mesaj postat sâmbătă pe Facebook.

Secretarul general adjunct al NATO susţine că avem datoria să fim optimişti şi că ‘vom prevala în această coliziune a ideilor’.

‘Mai mult ca oricând, avem datoria optimismului. Vom prevala în această coliziune a ideilor, iar credinţa mea derivă atât din valorile democratice pe care le-am asumat în comunitatea euroatlantică, cât şi din obligaţia impusă de sacrificiile celor care au luptat pentru acestea în ultimii 20 de ani. Drumul parcurs din 11 septembrie 2001 a fost unul lung şi dificil, care a implicat un cost imens, plătit cu sânge şi demnitate. Astăzi, aducem un omagiu celor peste un milion de militari şi civili din America de Nord, Europa şi multe alte ţări partenere, care au slujit în teatrele de război în ultimele două decenii. Never again! #WeRemember’, mai afirmă Geoană.

Sursa: AGERPRESS