Acasă55Guvernele României şi Poloniei au semnat documente bilaterale legate de industria de...

Guvernele României şi Poloniei au semnat documente bilaterale legate de industria de apărare, situaţii de criză, cooperare diplomatică

Varşovia, 3 mar – Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Guvernele României şi Poloniei au semnat, joi, o serie de documente bilaterale în cadrul şedinţei comune care s-a desfăşurat la Varşovia.

Astfel, a fost stabilit un Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polone privind cooperarea în domeniul industriei de apărare, semnat de către Daniela Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, şi Piotr Nowak, ministrul Dezvoltării economice şi al tehnologiei al Republicii Polone.

Un alt document bilateral este Planul de Acţiuni pentru anii 2022-2026, acesta fiind parafat de către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi omologul polonez, Zbigniew Rau.

Şefii diplomaţiei din cele două ţări au oficializat, totodată, un Memorandum de Înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polonia privind cooperarea diplomatică şi academică.

Un Memorandum de Înţelegere referitor la creşterea cooperării în domeniul rezervelor de stat şi asigurării resurselor pentru situaţii de criză a fost semnat de Georgian Pop, preşedintele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, şi Michal Kuczmierowski, preşedintele Agenţiei Guvernamentale pentru Rezervele Strategice din Polonia.

Relaţia România-Polonia este fundamentată pe Parteneriatul Strategic instituit în octombrie 2009 şi reînnoit în martie 2015, la nivel de şefi de stat, precum şi pe Planul de Acţiune 2016 – 2020 subsumat acestuia, care a fost adoptat în decembrie 2015. Dinamismul, complexitatea şi amploarea interacţiunii dintre România şi Polonia sunt reflectate de agenda extrem de bogată de contacte politico-diplomatice la toate nivelurile şi de foarte bună cooperare în cadrul NATO şi al UE, precum şi în plan regional (mai ales în ceea ce priveşte problematica de securitate – Formatul Bucureşti – B9 şi Trilaterala România – Polonia – Turcia – şi cea a dezvoltării economice – Iniţiativa celor Trei Mări – I3M).

Cele două ţări împărtăşesc poziţii comune legate de o serie de dosare europene şi internaţionale de actualitate, printre care importanţa acţiunii coordonate la nivel UE în contextul generat de pandemia de COVID-19, atenţia acordată extinderii UE şi statelor din cadrul Parteneriatului Estic, adâncirea cooperării NATO-UE, importanţa relaţiei transatlantice, susţinerea rezolvării pe cale paşnică a conflictelor îngheţate/prelungite. O semnificaţie specială pentru colaborarea bilaterală o are mecanismul consultărilor interguvernamentale româno-polone (G2G), desfăşurate sub coordonarea prim-miniştrilor celor două ţări, potrivit Biroului de presă al Guvernului.

Polonia rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României din regiune. La 31 noiembrie 2021, volumul schimburilor comerciale a fost de 8,355 miliarde de euro, în creştere cu 24,91% faţă de 31 noiembrie 2020, a precizat sursa citată.

Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, la 31 octombrie 2020, erau înregistrate în România 1.246 de societăţi comerciale cu participare poloneză la capitalul social (0,54% din societăţile cu participare străină la capitalul social), reprezentând un capital total subscris de 443,176 milioane de euro (0,97% din capitalul social străin investit).

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks