Harghita: Actriţa Maia Morgenstern şi prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, în prima zi a SMArtFest, la Borsec

0
156

Actriţa Maia Morgenstern şi prof. univ. dr.Dumitru Constantin Dulcan vor putea fi urmăriţi, vineri, în prima zi a SMArtFest, eveniment multicultural care va avea loc la Borsec, în perioada 12-14 august.

Festivalul începe, vineri, cu spectacole de artă vizuală, despre care organizatorii spun că au rolul de a încetini dinamismul cotidian, ‘reducându-l la a simţi aici şi acum’, deschiderea oficială urmând să aibă loc după-amiază, atunci când este programat şi un atelier susţinut de actriţa Maia Morgenstern.

Aceasta a anunţat, deja, pe pagina de Facebook, că este ambasador al acestui festival, considerat ‘evenimentul verii în Harghita’.

‘Este evenimentul verii în Harghita, acolo unde vom reuni novici şi experţi, din multe domenii şi culturi, pentru a trezi conştiinţa colectivă. Pentru a ne aminti ce bine poate fi împreună şi cât de infime sunt diferenţele dintre noi! În calitate de ambasador al evenimentului, voi ţine cuvântarea inaugurală, ‘Nosce te ipsum!’ – ‘Cunoaşte-te pe tine însuţi’! Iar atelierul pe care îl voi susţine vă va convinge că doar prin autocunoaştere temeinică şi pasiune pentru visul propriu omul se poate desăvârşi’, a scris actriţa Maia Morgenstern, pe Facebook.

Tot vineri este programată o conferinţă susţinută de prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan, neurolog, psihiatru, scriitor, care va fi însoţită de lansarea ediţiei aniversare a volumului ‘Inteligenţa materiei’.

‘Conferinţă susţinută de extraordinarul om de ştiinţă, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan, (…) ne va introduce în problematica Conştiinţei, cu toate implicaţiile ei neurologice, dar şi spirituale’, au anunţat organizatorii.

Actriţa Maia Morgenstern şi prof. univ. dr.Dumitru Constantin Dulcan vor fi prezenţi şi sâmbătă în programul SMArtFest.

În cursul zilei de vineri va avea loc şi difuzarea în premieră în judeţul Harghita a filmului documentar care a obţinut cele mai multe voturi din partea publicului la TIFF, ‘Regele Mihai: drumul către casă’.

‘Filmul documentar istoric ‘Regele Mihai: drumul către casă’ include noi materiale despre perioada complicată a tinereţii Regelui Mihai, aşa cum a fost descrisă în jurnalul personal al Reginei Maria. Documentarul prezintă şi detalii din perioada de izolare personală şi socială a Regelui Mihai din timpul exilului din Elveţia, dar şi motivele pentru care Regele a ezitat să se întoarcă în România. Totul din perspectiva celor care i-au fost aproape în acea perioadă. Această versiune îmbogăţită a filmului pune accent şi pe interacţiunile Regelui cu CIA după exilul din 1948′, se arată în prezentarea de pe site-ul festivalului.

Un alt moment special este programat sâmbătă, când are loc premiera primului episod ‘Egregora – Comoara Pierdută’, în prezenţa regizorului Andrei Chiriac şi a actriţei Ramona Bădescu, mai precizează organizatorii.

În cadrul SMArtFest 2022, vor fi susţinute peste 30 de ateliere şi conferinţe tematice ce vor trata teme actuale şi de mare interes din sfera cunoaşterii, a muzicii şi a artei.

Vor participa, printre alţii, sculptorul Daniel Leş, autorul austriac de bestseller, Bernhard Moestl, campionul paralimpic Carol-Eduard Novak, ministru al Sportului, în timp ce artişti îndrăgiţi ca The Motans, Republic, EMAA, Manuel Riva sau 4S Street vor oferi publicului concerte de calitate.

Pe tot parcursul evenimentului, participanţii se vor bucura de momente inedite, fiind programate ateliere de olărit, parapantism, astronomie, actorie sau antreprenoriat, care se vor întrepătrunde de-a lungul celor trei zile de festival.

Organizatorii SMArtFest 2022, Cristina şi Bogdan Colceriu, au subliniat că ‘întregul eveniment este conceput în jurul premisei că un om cu pasiune şi viziune construieşte în jurul lui o comunitate mai tolerantă, mai prosperă şi mai pozitivă’.

Festivalul, ajuns la a doua ediţie, este finanţat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, din cadrul Direcţiei Generale Guvernare Deschisă, Relaţii Publice şi Cooperare, fiind susţinut şi de mai mulţi parteneri locali.

Sursa: AGERPRESS