Harghita: Amenzi de peste 140.000 lei aplicate în luna noiembrie de inspectorii de muncă

0
479

Inspectorii de muncă din Harghita au aplicat, în luna noiembrie, amenzi în valoarea totală de peste 140.000 lei, în urma a 85 de controale efectuate la agenţi economici din judeţ.

Potrivit raportului făcut public de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) harghita, în luna noiembrie, la agenţii economici din judeţ, au fost efectuate 85 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 48 de controale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Din numărul total de angajatori verificaţi, inspectorii de muncă au sancţionat 73 angajatori, dintre care 32 angajatori în domeniul relaţiilor de muncă, unul dintre aceştia fiind amendat pentru că folosea un muncitor fără forme legale de angajare, iar 41 angajatori au fost sancţionaţi pentru nereguli în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

În total, au fost aplicate 158 sancţiuni, dintre care 15 amenzi contravenţionale, valoarea totală a acestora fiind de 141.000 lei.

Sancţiunile au fost aplicate pentru mai multe neconformităţi constatate din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, printre care se numără lipsa sistemelor de protecţie colectivă a schelelor şi neasigurarea acestora împotriva deplasărilor involuntare, dar şi neverificarea utilizării de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare sau nepoziţionarea corespunzătoare a cablurilor electrice în cadrul şantierelor.

De asemenea, în domeniul relaţiilor de muncă, sancţiunile au fost aplicate pentru neîncheierea contractului individual de muncă, în cazul muncii fără forme legale, dar şi pentru lipsa evidenţei orelor de muncă, existenţa unor regulamente interne incomplete, nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte munca în schimburi sau neinformarea ITM privind utilizarea muncii de noapte.

În luna noiembrie 2021, au fost comunicate 11 evenimente sau accidente la locul de muncă, fiind în curs de cercetare cauzele şi împrejurările în care acestea s-au produs, mai precizează sursa citată. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS