Acasă652Harghita: Nemulţumiri legate de banii alocaţi de la buget, la Spitalul Municipal...

Harghita: Nemulţumiri legate de banii alocaţi de la buget, la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc

Reprezentanţii Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, unitate medicală care a îndeplinit rolul de spital suport-COVID în 2020, îşi arată nemulţumirea faţă de modalitatea de împărţire a fondurilor alocate din bugetul de stat între spitalele judeţului Harghita.

”În pofida faptului că Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc a îndeplinit rolul de spital suport-COVID în cursul anului 2020, după aprobarea bugetului pe anul 2021, Spitalului i-au fost alocate pentru investiţii doar 3 milioane de lei, în acelaşi timp Spitalul de Urgenţă Miercurea Ciuc beneficiind de 12,2 milioane de lei, iar Spitalul Municipal Gheorgheni de 6,4 milioane de lei. În contextul actual generat de pandemia SARS-CoV-2 din aceste cifre reiese desconsiderarea şi minimalizarea efortului depus de Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc în tratarea pacienţilor COVID-19 pozitivi primiţi din întregul judeţ sau chiar şi din alte judeţe”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Totodată, aceştia subliniază că nu a fost luată în considerare necesitatea investiţiilor de viitor pentru perioada post COVID, când fiecare spital va trebui să-şi îngrijească pacienţii cu diferitele categorii de patologii atât COVID, cât şi non-COVID.

”Ca urmare, întregul colectiv de muncă al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc consideră: nedreaptă modalitatea de împărţire a fondurilor alocate din bugetul de stat între spitalele judeţului Harghita; neapreciate, chiar desconsiderate, eforturile depuse de întregul colectiv al spitalului în dificila luptă zilnică pentru tratarea adecvată a pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 din judeţul Harghita şi nu numai; periclitarea creşterii calităţii actului medical din cauza subfinanţării spitalului în aceste condiţii; diminuarea posibilităţilor de achiziţie a unor aparate necesare diagnosticului, monitorizării şi tratamentului bolnavilor COVID-19 şi non-COVID; împiedicarea dezvoltării infrastructurii spitalului care să permită realizarea circuitelor separate bolnavilor COVID-19 şi reluarea asistenţei medicale non-COVID; lipsă de respect şi dezinteres faţă de bolnavii trataţi în acest moment în spitalul nostru, cât şi faţă de viitorii pacienţi”, precizează sursa citată.

Pe baza acestor considerente, colectivul de muncă al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc solicită factorilor de decizie locali şi celor naţionali o finanţare proporţională cu nivelul de competenţă al spitalului, populaţia arondată, număr de paturi şi specialităţi, volumul şi diversitatea serviciilor acordate atât în perioada pandemică, cât şi în cea non-COVID.

Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, având în structura sa 527 de paturi, din care 15 paturi ATI, a fost desemnat spital suport-COVID prin Ordinul MS nr. 555 din 03.04.2020.

Secţia ATI a spitalului este secţia cu cele mai multe paturi dedicate patologiei COVID-19 din judeţ.

În perioada aprilie 2020 – februarie 2021 în Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc au fost trataţi 1.584 de pacienţi confirmaţi COVID-19, dintre care 1.250 au prezentat forme medii sau severe, 254 cazuri grave au necesitat internare în secţia ATI. Aproximativ 60% din pacienţii menţionaţi au fost transferaţi din Spitalul de Urgenţă Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Gheorgheni şi Spitalul Municipal Topliţa, menţionează sursa citată.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks