Acasă93Harghita: Salvamontiştii au început refacerea traseelor montane deteriorate în timpul iernii

Harghita: Salvamontiştii au început refacerea traseelor montane deteriorate în timpul iernii

Salvamontiştii harghiteni au început refacerea traseelor montane deteriorate în timpul iernii, în prima fază acţionând în zonele mai joase, unde zăpada s-a topit.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat pentru AGERPRES că salvatorii montani au foarte mult de lucru, mai ales în zonele unde au fost rupţi stâlpii sau copacii pe care se află marcajele turistice.

‘Am început să verificăm traseele şi să vedem ce avem de făcut în acest an, mai ales acum, după trecerea iernii, avem destul de mult de lucru. Şi mai ales sus, unde încă mai persistă zăpada se pare că vom avea mai mult de lucru, pentru că stratul de zăpadă a fost mare şi trebuie să reparăm stâlpii rupţi şi deterioraţi. Am început să lucrăm unde putem, pentru că încă avem zăpadă mare’, a spus Fekete Örs.

Acesta a precizat că s-a acţionat, deocamdată, în Cheile Vârghişului şi în alte locuri unde zăpada s-a topit şi se va continua, în funcţie de cum se va putea ajunge la traseele cu probleme.

De asemenea, se vor repara şi refugiile montane din judeţ, care au fost afectate de condiţiile din timpul iernii, urmând să se amplaseze alte trei refugii noi.

‘E foarte importantă această activitate, pentru că traseele trebuie să fie corespunzătoare înainte ca să reînceapă să meargă oamenii pe munte. Avem foarte mult de lucru în această perioadă’, a arătat şeful salvatorilor montani harghiteni.

Traseele montane marcate din Harghita au o lungime de 2.600 kilometri, iar în judeţ există 27 de refugii montane.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a mai punctat faptul că sezonul de iarnă a fost unul încărcat, cu peste 400 de intervenţii pentru ajutorarea celor care au suferit accidente pe pârtii, în jumătate dintre cazuri accidentaţii fiind preluaţi de echipajele Serviciului de Ambulanţă, pentru a beneficia de îngrijire medicală de specialitate.

Potrivit sursei citate, nu au fost înregistrate decese pe pârtii, ca în alţi ani, dar au fost destul de multe accidente grave.

În această iarnă, pe pârtiile din Harghita au acordat ajutor peste o sută de salvamontişti, majoritatea dintre ei fiind voluntari.

‘Fără voluntari, nu am fi putut să facem faţă, asta e clar. Fără munca lor, fără devotamentul lor, fără sprijinul lor, nu putem să facem absolut nimic şi le mulţumesc foarte, foarte mult’, a spus Fekete Örs.

El a ţinut să adauge că şi refacerea traseelor montane se face tot cu ajutorul voluntarilor.

De asemenea, şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Harghita i-a atenţionat pe cei care doresc să facă drumeţii montane în această perioadă să fie foarte atenţi, întrucât în zonele înalte stratul de zăpadă depăşeşte un metru.

‘Pe munte este încă zăpadă mare, să aibă foarte mare grijă. Aici vedem că este iarbă verde, dar pe munte avem peste un metru de zăpadă, zăpadă topită, zăpadă grea şi să aibă grijă să se echipeze corespunzător, să se informeze şi să nu plece singuri şi fără să anunţe pe cineva’, a transmis şeful salvatorilor montani harghiteni.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks