Harghita: Serviciile medicale extinse pentru locuitorii din Borsec, după renovarea dispensarului cu fonduri PNDL

0
277

Serviciile medicale oferite locuitorilor din Borsec vor fi extinse, după ce clădirea dispensarului din staţiune a fost reabilitată complet cu fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Potrivit unui comunicat transmis de Primăria din Borsec, reabilitarea clădirii a început în luna iunie a anului trecut, iar predarea imobilului de către constructor a avut loc zilele trecute.

În urma lucrărilor recent finalizate, exteriorul clădirii cu trei etaje a fost renovat şi izolat termic, în vreme ce interiorul a fost complet reabilitat.

Au fost înlocuite instalaţiile electrice şi sanitare, dar şi sistemul de încălzire, au fost amenajate mai multe cabinete medicale noi, iar clădirea a fost dotată şi cu un ascensor, pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi.

Prin modernizarea dispensarului, localnicii vor beneficia de mai multe servicii medicale, pe lângă cele existente deja (cabinete de stomatologie şi medicină de familie), imobilul va găzdui şi cabinete de ginecologie, ORL, medicină internă, psihologie şi medicina muncii.

‘Negocierile sunt în curs de desfăşurare, sperăm că vom încheia contracte cu medicii specialişti cât mai curând posibil’, a declarat primarul din Borsec, Mik Jozsef, citat în comunicatul de presă.

În paralel cu renovarea dispensarului, în vecinătatea clădirii s-a început, din fonduri proprii, construirea unui garaj pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă, imobilul urmând să fie finalizat anul viitor.

Primarul a explicat că în clădirea dispensarului se va muta şi punctul de lucru din Borsec al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, construirea garajului deservind acest scop.

Bugetul total al proiectului de reabilitare a clădirii dispensarului a fost de 2.184.000 lei, din care 1.627.000 este finanţarea prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iar 557.000 lei aportul propriu al primăriei. Pe lângă aceste costuri, primăria va suporta şi costul întocmirii proiectului tehnic.

În comunicat se mai precizează că la parterul clădirii funcţionează, din luna februarie, în cadrul cabinetului de medicină de familie, şi un centru de vaccinare împotriva COVID-19.

Potrivit informaţiilor făcute publice pe Platforma naţională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, în data de 5 noiembrie, staţiunea Borsec avea cea mai mare acoperire vaccinală cu cel puţin o doză din Harghita, fiind de 49,31%. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS