AcasăStiri generaleHarghita: Spectacole ale Operei Maghiare din Cluj-Napoca la Miercurea-Ciuc; 3.000 de bilete...

Harghita: Spectacole ale Operei Maghiare din Cluj-Napoca la Miercurea-Ciuc; 3.000 de bilete puse în vânzare

Opera Maghiară din Cluj-Napoca va prezenta pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Miercurea-Ciuc patru spectacole din stagiunea actuală, iubitorii genului fiind aşteptaţi să participe, în luna iunie, la ‘Săptămâna Spectacolelor de Operă şi Operetă’, eveniment care se desfăşoară pentru a doua oară.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că este vorba de un program foarte bun, dedicat celor care iubesc muzica clasică, dar care a fost întrerupt din cauza pandemiei şi care este reluat în acest an.

‘Din păcate, în perioada pandemiei, nu am putut organiza Săptămâna Operei Maghiare la Miercurea-Ciuc, dar din fericire, în săptămâna închiderii şcolii, asta însemnând săptămâna 8-11 iunie, împreună cu festivalul NyarOn, putem aduce şi Opera Maghiară din Cluj-Napoca, la casa de cultură, cu trei spectacole importante din repertoriul din stagiunea această. Dorim să continuăm şi în anii următori această colaborare. Nu numai oamenii din Miercurea-Ciuc, dar şi oamenii care iubesc oraşul nostru şi care vin cu drag în oraşul nostru, vin să participe la aceste spectacole. Vorbim despre 3.000 de locuri puse la dispoziţia celor interesaţi de aceste spectacole, 3.000 de bilete şi sunt convins că între două concerte pop rock, foarte mulţi vor fi interesaţi şi de muzica clasică, de operă, dar vor fi foarte mulţi oameni care, cum au făcut şi în anii trecuţi, o să vină special pentru opera maghiară şi pentru programul şi repertoriul care este prezentat’, a declarat primarul Korodi Attila.

La rândul său, directorul Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Szép Gyula, a declarat în conferinţa de presă că în urmă cu trei ani a avut loc un eveniment similar, la Miercurea Ciuc, sub forma unei mini-stagiuni, care a durat şase zile, dar care a fost sistat apoi din cauza pandemiei.

Acesta punctat faptul că Opera Maghiară îşi doreşte să prezinte spectacole în provincie, dar nu prea există condiţii pentru susţinerea acestora.

‘Trebuie să mărturisesc că foarte mulţi ne condamnă în provincie că nu venim cu spectacole. Nici în Târgu Mureş nu sunt condiţii suficiente pentru a face opera clasică. Deci, în Miercurea Ciuc e o casă de cultură unde putem prezenta o parte din repertoriu, în celelalte oraşe din zonă, nici în Sfântu Gheorghe, nici în Odorhei, nici în Gheorgheni nu sunt condiţii. (…) Fosa de orchestră dacă nu e suficient de mare, operă nu mai putem (prezenta – n.r.) şi improvizaţii nu aducem. Sau aducem spectacolele aşa cum sunt, aşa cum sunt scrise compozitori şi montate de specialişti sau nu aducem, nu facem compromisuri cu plăcere’, a spus Szép Gyula.

El a precizat că la evenimentul de la Miercurea Ciuc vor fi prezentate patru spectacole, cu trei titluri, care vor satisface toate exigenţele.

Este vorba despre opera clasică ‘Rigoletto’, pe scenă urmând să evolueze soprana Miklosa Erika, despre care Szép Gyula a spus că a cântat pe marile scene ale lumii, inclusiv la Metropolitan Opera. Opera ‘Rigoletto’ va avea supratitrare în română şi maghiară.

De asemenea, va fi prezentat spectacolul ‘The Symphonic Rock Show’, cu prelucrări ale unor melodii celebre rock, la care sunt aşteptaţi spectatori de toate vârstele.

Al treilea spectacol va fi ‘Contesa Maritza’, a lui Kálmán Imre, care va fi prezentat în două zile.

Directorul Operei Maghiare din Cluj-Napoca a arătat că spectacolele se adresează şi spectatorilor români, pentru că ‘sunt parte a repertoriului universal al operei şi operetei’.

El a mulţumit autorităţilor locale din Miercurea Ciuc pentru susţinerea evenimentului şi a punctat că anul viitor se doreşte ca unul dintre spectacole să fie dedicat copiilor.

Acesta a a mai arătat că Opera Maghiară din Cluj-Napoca este singura instituţie profesionistă muzicală maghiară din ţară, cu o tradiţie de aproape 300 ani, fiind, după informaţiile sale, şi singura opera din lume care prezintă spectacole într-o limbă a minorităţilor.

Potrivit lui Szép Gyula, Opera Maghiară a fost pentru prima dată în Bucureşti în anul 1860, când a prezentat mai multe spectacole, la unul dintre ele fiind prezent şi domnitorul Cuza Vodă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks