AcasăStiri generaleHunedoara: Investiţii în infrastructura de vizitare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei

Hunedoara: Investiţii în infrastructura de vizitare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei

Peste 460.000 de lei vor fi alocaţi de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara pentru îmbunătăţirea sau dezvoltarea infrastructurii de vizitare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, astfel încât turiştii să aibă la dispoziţie facilităţi ce ţin de asigurarea unor condiţii de igienă atunci când se află în zonă, a informat joi instituţia administrativă.

Astfel, banii vor fi folosiţi pentru montarea de pavilioane necesare pazei, grupuri sanitare şi dotări pentru asigurarea energiei electrice, alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate, la cetăţile dacice de la Băniţa, Costeşti – Blidaru, Costeşti – Cetăţuie şi Luncani – Piatra Roşie.

Totodată, se au în vedere şi lucrări de reparaţii interioare şi exterioare, amenajarea punctului de vizitare şi realizarea unui grup sanitar cu dotările necesare la Remiza Valea Albă, situată pe drumul de acces spre cetatea Sarmizegetusa Regia.

Cetăţile Băniţa, Blidaru şi Piatra Roşie vor beneficia de câte un pavilion compus dintr-o cameră de pază care va avea şi destinaţie de punct de informare, vânzare de bilete, expunere de suveniruri şi afişarea unor informaţii esenţiale pentru vizitarea sitului. Structura va fi dotată şi cu două grupuri sanitare.

La Costeşti, proiectul prevede amplasarea a două pavilioane. Primul va avea 10 mp şi va găzdui casa de bilete şi zona de expunere a suvenirurilor, iar pavilionul al doilea, în suprafaţă de 13 mp, va fi format dintr-o cameră de pază şi un grup sanitar.

Toate construcţiile vor fi alimentate cu energie electrică produsă de panouri fotovoltaice. Alimentarea cu apă a grupurilor sanitare se va realiza cu ajutorul unor rezervoare de 3.000 de litri amplasate în amonte, iar pentru evacuarea apelor uzate vor fi montate rezervoare de 5.000 de litri.

În ceea ce priveşte proiectul de reparaţii şi reamenajare a Remizei Valea Albă, situată pe drumul judeţean spre Sarmizegetusa Regia, lucrările sunt necesare din cauza problemelor semnalate la interiorul şi exteriorul clădirii, precum şi a lipsei unui grup sanitar adecvat.

‘Aici este nevoie, printre altele, de lucrări de reparaţii la finisaje, cu eliminarea umidităţii interioare şi asigurarea unei bune ventilaţii a zidăriei, amenajarea spaţiului expoziţional şi a unui punct de informare, precum şi montarea unui rezervor de colectare a apelor uzate şi realizarea unui sistem exterior de drenare a apei’, a precizat CJ Hunedoara.

CJ Hunedoara administrează cetatea Sarmizegetusa Regia din anul 2013, iar celelalte cetăţi din anul 2019.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks