AcasăStiri generaleIaşi: 23 de copii cu COVID-19, internaţi pe 20 de locuri în...

Iaşi: 23 de copii cu COVID-19, internaţi pe 20 de locuri în zona roşie la Spitalul ‘Sf. Maria’

La Spitalul de Pediatrie ‘Sf. Maria’ din Iaşi 23 de copii confirmaţi cu COVID-19 sunt internaţi pe 20 de locuri disponibile în zona roşie, alţi patru sunt internaţi la terapie intensivă, unul dintre aceştia, în vârstă de două luni, fiind intubat pentru a putea respira.

Managerul unităţii sanitare, Alina Belu, a afirmat că deşi momentan este o situaţie grea, speră să fie depăşită cu succes astfel încât să fie înregistrate cât mai puţine decese.

‘În acest moment pe secţia ATI COVID pozitiv avem patru pacienţi internaţi. Avem nouă paturi libere, sperăm să nu se ocupe. Pe zona roşie Pediatrie avem alocate 20 de paturi dar în acest moment avem 23 de pacienţi cu insuficienţă puţin mai mare. Astăzi încercăm să externăm opt pacienţi care au o stare stabilă şi pot primi îngrijire la domiciliu. Este o situaţie grea momentan. Sperăm să o trecem cu succes şi să înregistrăm cât mai puţine decese. Asta îşi doreşte echipa medicală. Momentan gestionăm această situaţie de criză’, a declarat managerul Spitalului de Pediatrie ‘Sf. Maria’.

Potrivit acesteia, dacă va fi nevoie va fi suplimentat numărul de paturi şi va fi asigurată activitatea medicală pentru toţi aceşti pacienţi.

‘Pacienţii cronici vor avea internări de zi, cu monitorizare. În continuare sperăm să rezolvăm situaţia cu aceste locuri. (…) Problema rămâne pe Pediatrie având în vedere că există rulaj. Sunt şi părinţi care îşi doresc să rămână în spital cu copiii lor chiar dacă starea lor este bună şi stabilă. Nu îi putem refuza. Dacă doresc supraveghere medicală, noi le vom acorda supraveghere medicală. În funcţie de incidenţă, cu cât creşte mai eliberăm un tronson. Şi tot aşa. În funcţie de evoluţia cazurilor, cu cât vin mai multe cazuri cu atât trebuie să reorganizăm secţiile, să asigurăm internarea pacienţilor. Părinţii sunt panicaţi. Dacă ei cer internarea în spital noi trebuie să oferim această posibilitate’, a mai declarat Alina Belu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie ‘Sf. Maria’ din Iaşi, dr Lavinia Ionescu, a declarat că situaţia pe zona roşie şi ATI este destul de gravă.

Potrivit acesteia, în momentul de faţă pe zona de ATI COVID sunt internaţi patru copii, unul dintre ei fiind intubat, iar un altul a murit.

‘Copilul din ATI intubat are două luni, este adus din Bacău. A avut o evoluţie destul de oscilantă, a avut o ameliorare dar în a noua zi de boală s-a agravat şi a necesitat intubare şi ventilaţie mecanică. În ultima săptămână am mai înregistrat un deces, un copil în vârstă de o lună adus de la Suceava. De la începutul valului patru am înregistrat trei decese. Toţi aceşti copii aveau patologie asociată importantă. Tot în ultima săptămână am internat doi copii COVID pozitiv, dar care asociază patologii grave. Unul dintre ei are sindrom hemolitic-uremic, motiv pentru care va fi băgat în terapie de epurare extrarenală. Un alt copil, cu meningococcemie, este foarte grav. Ambii copii sunt pozitivi la COVID-19. Probabil că există relaţie de interdependenţă’, a mai spus dr. Ionescu.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului ‘Sf. Maria’ a explicat totodată că a constatat că a început să crească vârsta copiilor confirmaţi cu COVID-19 care necesită internare.

‘Dacă la începutul pandemiei ne confruntam cu copii de vârstă preşcolară, acum preponderenţa este spre vârsta şcolară. (…) Media de vârstă a crescut în jurul vârstei de 8 ani’, a menţionat dr. Ionescu.

Conform declaraţiilor sale, până va vârsta de un an copiii au o patologie specifică, în care sunt prezente stările de deshidratare destul de severe şi intoleranţă digestivă, motiv pentru care nu se pot alimenta. Aceasta spune că a au fost internaţi şi copii cu patologia specifică ce se regăseşte şi la adulţi.

Medicul a spus că de la jumătatea lunii august până la această dată la Spitalul ‘Sf Maria’ din Iaşi au fost internaţi 40 de copii în terapie intensivă.

‘E un număr mare, având în vedere că în valul trei am avut internaţi 270 de copii şi nu atât de mulţi pe terapie intensivă. E îngrijorătoare această creştere. Pacienţii din zona roşie majoritatea au o patologie specifică, beneficiază de management pe secţia de Pediatrie, sunt şi cazuri asimptomatice, dar chirurgicale. Ei vin pentru situaţii chirurgicale, dar sunt pozitivi, şi trebuie să îi ducem în zona roşie. Mai este şi această categorie deosebită care necesită terapie intensivă. De când ne-am mutat spaţiul este mai generos, condiţiile de internare sunt bune, dar noi tot suntem depăşiţi. Dacă noi pe 20 de locuri am fost nevoiţi în week-end să internăm 23 de copii, lucrurile nu sunt foarte fericite. Încă nu suntem în mijlocul valului. Este îngrijorător că apar copii COVID pozitiv care au şi alte boli grave şi necesită asistarea extracorporală. Dar nu este o regulă, sunt cazuri izolate’, a mai spus dr. Ionescu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks