Iaşi: Consum record de apă în judeţ, pe fondul secetei

0
265

Prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, a declarat că temperaturile foarte ridicate din ultima perioadă au dus la o creştere a consumului de apă ce a determinat apariţia unor sincope în asigurarea serviciului de alimentare cu apă.

Conform prefectului Bogdan Cojocaru, din statisticile celor de la ApaVital se observă că în aceste zile s-au înregistrat consumuri record de apă din sistem. Astfel, în Zona Metropolitană, faţă de un consum de 90.000 metri cubi pe zi, s-a ajuns şi la 113.000 metri cubi. La Bârnova, o suburbie a Iaşiului unde consumul zilnic era de 800 metri cubi, luni s-a înregistrat un consum de 1.900 metri cubi. În orele de vârf, consumul pe zona Bârnova a crescut de patru ori.

‘Coroborat cu lipsa de precipitaţii au rezultat sincope majore în unele localităţi. Facem un apel la un consum responsabil pana se refac rezervele de apă. Cei de la ApaVital au dat şi câteva exemple în care cetăţeni îşi umpleau piscinele, udau gazonul, udau în grădină, deşi situaţia este una destul de dificilă. Oficialii companiei de apă au mai spus că deocamdată în zonele urbane nu sunt probleme. Ele pot să apară punctual, în special în zona de Nord-Est a judeţului. Sunt oameni bătrâni care spun că nu au văzut astfel probleme la acumulările de apă din judeţ. Având în vedere că în ultimii ani seceta a provocat probleme aproape în fiecare vară, am stabilit împreună cu reprezentanţii tuturor instituţiilor prezente ca ApaVital să prezinte soluţii, inclusiv pe termen lung, iar implementarea lor să fie monitorizată trimestrial’, a declarat prefectul judeţului Iaşi.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat totodată că a convocat o întâlnire cu reprezentanţii ApaVital, Consiliul Judeţean, Apele Române, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia pentru Agricultură, ARSACIS pentru a discuta despre situaţia alimentării cu apă potabilă în judeţul Iaşi.

‘Prioritatea noastră trebuie să fie asigurarea apei către populaţie, mai ales în condiţii de temperature ridicate. Este şi o situaţie de sănătate publică. La fel de adevărat însă este că sunt mari probleme cauzate de secetă în ceea ce priveşte cantitatea de apă disponibilă. În 17 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ existau astăzi restricţii în alimentare. Datele sunt actualizate periodic pe site-ul ApaVital. O situaţie deosebită se întâlneşte în zona Bivolari, unde sursa de apă este în judeţul Botoşani şi operatorul din judeţul vecin a comunicat ca poate livra apă doar din două în două zile’, a precizat prefectul Bogdan Cojocaru.

Sursa: AGERPRESS