Acasă652Iaşi: Neurochirurgii au salvat un copil de 13 ani de 'fratele care...

Iaşi: Neurochirurgii au salvat un copil de 13 ani de ‘fratele care nu s-a născut’

Un copil în vârstă de 13 ani, din judeţul Suceava, diagnosticat cu o tumoră rară, numită şi ‘fratele care nu s-a născut’, a fost salvat în urma unei intervenţii chirurgicale efectuate de o echipă de neurochirurgi a Spitalului ‘Prof. Dr. Nicolae Oblu’ din Iaşi.

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, dr Lucian Eva, a declarat că intervenţia chirurgicală a durat aproximativ 5 ore.

‘Este vorba despre de o operaţie complexă pe creier, finalizată cu succes. Copilul de 13 ani s-a adresat iniţial Spitalului de Pediatrie din cauza unui sindrom de hipertensiune intracraniană. El avea dureri de cap, vărsături şi tulburări de mers. Examenele imagistice au arătat prezenţa unei tumori la nivelul cavităţii creierului, o tumoră intraventriculară şi hidrocefalie, adică dilataţia acestor cavităţi. S-a intervenit chirurgical, plasându-se un drenaj ventricular extern, pentru a diminua din această presiune. După aproximativ cinci zile, starea copilului s-a agravat din punct de vedere neurologic şi a fost transferat în urgenţă în spitalul nostru, unde a doua zi a fost supus unei intervenţii chirurgicale laborioase şi s-a reuşit rezecţia integrală a tumorii din cavităţile creierului. Rezultatul anatomopatologic a fost de teratom de glandă pineală, adică o tumoră embrionară numită şi ‘fratele care nu s-a născut’ ‘, a declarat Lucian Eva, coordonatorul echipei medicale care a efectuat intervenţia chirurgicală.

Potrivit managerului unităţii medicale, aceste tumori sunt destul de rare. Sunt cuprinse între 0,5 şi 3% din toate tumorile cerebrale.

‘De obicei au o evoluţie gravă pentru că poziţionarea lor din punct de vedere anatomic este destul de dificilă de abordat şi rezecţia lor. Copilul este bine în momentul de faţă, a remis toate deficitele motorii pe care le avea, urmând să fie externat şi evaluat în fiecare an imagistic. În principiu îl putem considera vindecat. Va urma o perioadă de recuperare, dar lucrurile au evoluat mult mai bine decât ne-am aşteptat şi noi ca şi echipă chirurgicală’, a declarat Lucian Eva.

Acesta a precizat că sunt tot mai frecvente cazurile copiilor diagnosticaţi cu formaţiuni tumorale.

‘Nu aş putea să vă spun dacă este din cauza faptului că a crescut efectiv incidenţa lor sau a crescut capacitatea de explorare imagistică la noi în ţară şi, bineînţeles, nu în ultimul rând, adresabilitatea la nivelul spitalului nostru’, a mai precizat dr Eva.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks