Iohannis: Ziua Constituţiei – un bun prilej de a conştientiza că responsabilitatea dezvoltării şi modernizării societăţii este una comună

0
260

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Constituţiei României, în care afirmă că aceasta este mereu un bun prilej de a conştientiza că responsabilitatea dezvoltării şi modernizării societăţii este una comună.

‘Pe 8 decembrie 1991, cu o majoritate covârşitoare, românii au aprobat Constituţia ţării noastre prin referendum, un act cu valenţe profund simbolice, reprezentând ruperea de trecutul comunist şi aspiraţia către o societate definită de principiile occidentale. Într-o perioadă a tranziţiei, Constituţia a fost piatra de temelie pe care ţara noastră şi-a bazat angajamentul hotărât de a urma o traiectorie democratică. Legea noastră fundamentală a reunit şi a consfinţit valorile supreme din societate, fiind, totodată, un imbold profund al modernizării statului, în spiritul idealurilor Revoluţiei din Decembrie 1989. În comparaţie cu marile democraţii ale lumii, avem o Constituţie tânără, concepută în lumina acestui nou început. În logica sa profundă, Legea fundamentală a realizat un echilibru între moştenirile culturale, instituţionale şi curentele de gândire ancorate în tradiţiile democratice ale lumii. După un trecut totalitar, au fost trasate limitele puterii şi s-au consacrat drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Mai mult decât atât, Constituţia a stabilit legătura dintre cetăţeni şi instituţiile statului, prin crearea mecanismelor de control şi echilibru, necesare asigurării legitimităţii şi prevenirii abuzurilor’, spune şeful statului în mesaj.

El subliniază că înţelegerea Constituţiei contribuie în mod substanţial la întărirea legăturii dintre stat şi cetăţeni săi.

‘La 30 de ani de la aprobarea prin referendum a Constituţiei, trebuie să vorbim mai mult despre valorile şi idealurile pe care le-a reunit legea noastră fundamentală, despre importanţa şi relevanţa acestor valori şi aspiraţii în societatea de astăzi. Înţelegerea Constituţiei contribuie în mod substanţial la întărirea legăturii dintre stat şi cetăţeni săi, pentru că nicio democraţie nu poate subzista în absenţa unui set de valori comune, asumat şi respectat ca atare. Legea fundamentală ne invită să ne asumăm un rol activ în societate, să înţelegem limitele puterii statului, să ne exercităm drepturile cu bună-credinţă şi să ne îndeplinim îndatoririle, toate pentru a clădi un viitor mai bun naţiunii noastre. Ziua Constituţiei este mereu un bun prilej de a conştientiza că responsabilitatea dezvoltării şi modernizării societăţii noastre este una comună, iar acest efort este unul continuu pentru cei de astăzi, dar mai ales pentru generaţiile care vor urma’, afirmă preşedintele Iohannis.

Şeful statului arată că rămâne ‘puternic dedicat rolului constituţional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale şi la buna funcţionare a instituţiilor publice’.

Sursa: AGERPRESS