Ion Iliescu: Răzvan Theodorescu a făcut România mai culturală într-o societate insensibilă la valorile culturii

0
43

Academicianul Răzvan Theodorescu a făcut România mai culturală într-o societate insensibilă la valorile culturii, aceasta fiind poate una dintre cele mai grele misiuni asumate, a transmis, luni, fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD.

‘Am aflat cu imensă durere despre dispariţia academicianului Răzvan Theodorescu. L-am cunoscut de când era student, aşadar, nu greşesc dacă spun că ne ştiam de o viaţă. Viaţa lui a fost încercată: şi-a hrănit vocaţia de profesor şi de cercetător când uşile universităţii i-au fost închise, iar mai târziu a devenit nu doar unul dintre cei mai buni istorici ai artei şi civilizaţiei României ultimului secol, dar şi un profesor extraordinar, un rector formidabil, un preşedinte cu viziune al Radioteleviziunii Române, un ministru al Culturii care a dat excelenţă acestei funcţii, un academician a cărui operă va fi imposibil de egalat şi un vicepreşedinte al Academiei Române care a ştiut să modernizeze această instituţie. Însă, printre toate aceste roluri publice, Răzvan Theodorescu a rămas un om liber. Şi tocmai această libertate a făcut ca prietenia dintre noi să fie una adevărată’, a scris fostul preşedinte pe blog.

Potrivit acestuia, ‘sunt puţine prietenii adevărate astăzi, tot aşa cum sunt puţini oameni autentici, aşa cum a fost ‘profesorul naţiunii’, Răzvan’.

‘Îi mulţumesc că, într-o ţară în care a fi ‘omul lui Iliescu’ a fost, mai ales în ultimii ani, eticheta unui stigmat, Răzvan Theodorescu nu s-a dezis niciodată de această legătură, ba, dimpotrivă, a afirmat-o cu onoare şi a transformat-o în ceea ce el numea, generos, ca fiind un titlu de nobleţe. A făcut România mai culturală într-o societate insensibilă la valorile culturii şi poate aceasta a fost printre cele mai grele misiuni pe care şi le-a asumat lucid, nu doar altruist. Transmit condoleanţele mele familiei, iar Ilincăi, fiicei sale, îi doresc putere şi alinare; pierderea ei este şi pierderea României, una care speram să întârzie oricât de mult’, a mai transmis fostul şef al statului.

Sursa: AGERPRESS