ISU Alba: Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare-Roşia Montană a mai scăzut cu 246 cm

0
55

Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a mai scăzut cu 246 de centimetri, conform măsurătorilor efectuate miercuri de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, iar acţiunea de evacuare a apei continuă.

‘Se realizează refularea apei din lacul de acumulare piscicolă cu patru motopompe de mare capacitate, o motopompă va interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei, pe raza localităţii Roşia Montană (zona locuită) iar o motopompă este pregătită să intervină în rezerva operativă. Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 246 cm (faţă de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe), conform măsurătorilor efectuate miercuri de reprezentanţii SGA. În cursul zilei de azi s-au continuat lucrările de decolmatare curs de apă în aval de baraj, pentru a asigura evacuarea apei şi a fost instalată a doua scurgere a apei prin sifonare cu diametrul de 110 mm’, a informat ISU Alba.

Sursa citată menţionează că în gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc în total 268 de persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea şi cinci persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, respectiv internatul şcolar de la liceul din Abrud.

La faţa locului acţionează pompieri din mai multe judeţe, dar şi jandarmi, poliţişti sau specialişti de la Apele Române.

Totodată, au fost constituite patru echipe mixte, formate din pompieri, poliţişti şi jandarmi, în vederea informării populaţiei privind importanţa evacuării preventive.

Consiliul Local pentru Situaţii de Urgenţă Roşia Montană intervine cu un excavator pentru amenajarea şi coborârea motopompelor mai aproape de luciul apei, iar directorul SGA Alba, împreună cu personalul, efectuează măsurători specifice, precizează sursa citată.

Sursa: AGERPRESS