MAE: România a fost şi este unul dintre principalii susţinători ai politicii ‘Uşilor deschise’ în NATO

0
275

România a fost şi este unul dintre principalii susţinători ai politicii ‘Uşilor deschise’ în centrul abordării strategice a NATO în relaţie cu statele partenere, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES, în contextul semnării, marţi, a Protocoalelor de aderare la Alianţă de către Finlanda şi Suedia.

‘Decizia privind apartenenţa la această organizaţie reprezintă o opţiune pe care fiecare stat este liber să o asume, în baza deciziei sale suverane şi prin îndeplinirea criteriilor stabilite pentru acest proces, respectiv pe baza consensului statelor aliate. Niciun stat terţ nu poate să afecteze politica NATO de extindere’, adaugă MAE.

Din partea României, documentul a fost semnat de către Reprezentantul Permanent al României la NATO, ambasadorul Dan Neculăescu.

‘În contextul actual de securitate, marcat de războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, demersul celor două state nordice reprezintă expresia ataşamentului acestora faţă de comunitatea de valori şi spiritul democratic pe care Alianţa Nord-Atlantică le apără şi le promovează. Decizia autorităţilor de la Helsinki şi Stockholm de a adera la NATO a venit în continuarea contribuţiei substanţiale a celor două state în cadrul Alianţei, în calitate de Parteneri cu Oportunităţi Sporite ai NATO’, precizează MAE.

Acest statut a presupus consolidarea dialogului politic şi creşterea nivelului de interoperabilitate, prin participarea la misiuni şi operaţii Aliate.

Semnarea Protocoalelor de Aderare a reprezentat implementarea uneia din deciziile majore adoptate de către şefii de stat si de guvern Aliaţi la Summitul NATO de la Madrid, desfăşurat la finalul lunii trecute. Prin acest demers se reconfirmă validitatea şi coerenţa politicii ‘Uşilor deschise’ a NATO, una dintre cele mai de succes politici ale Alianţei Nord-Atlantice.

Totodată, România ‘are convingerea că aderarea celor două state la NATO va contribui la întărirea securităţii aliate, în ansamblul său, inclusiv prin aportul viitor al acestor state la consolidarea Flancului Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică’.

Procesul de accedere a celor două state a beneficiat de sprijinul ferm şi de substanţă al României, la toate nivelurile – inclusiv prin demersuri diplomatice ale ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a avut convorbiri cu omologii săi din Finlanda şi Suedia şi în cadrul primirii sale de către preşedintele Republicii Turcia, precum şi cu secretarul general al NATO, aminteşte MAE.

Sursa: AGERPRESS