Maramureş: Copii ucraineni refugiaţi de război vor fi sprijiniţi de fundaţia baronesei Emma Nicholson

0
108

opii refugiaţi de război din Ucraina, cazaţi atât în România cât şi-n Ucraina, urmează a fi sprijiniţi prin intermediul Fundaţiei Internaţionale Amar din Marea Britanie, care este fondată şi prezidată de baroneasa Emma Harriet Nicholson, a informat, marţi, Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş.

Conform sursei citate, Baroneasa de Winterbourne, Emma Harriet Nicholson, s-a întâlnit cu vicepreşedintele CJ, Doru Alexandru Lazăr, la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din municipiul Sighetu Marmaţiei. Baroneasa se află zilele acestea într-o vizită în Ucraina şi România, pentru a sprijini, prin intermediul Fundaţiei Internaţionale Amar, copiii refugiaţi din calea războiului şi pe cei cu dizabilităţi din zonă.

Potrivit aceleiaşi surse, cei doi oficiali, împreună cu inspectorul şcolar general Anca Hendea, directorul şcolii, Liliana Vîrsta, şi primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Vasile Moldovan, au vizitat unitatea de învăţământ şi au participat la activităţile pregătite de copii.

Totodată, au avut un schimb de opinii privind modul în care sunt trataţi copiii cu nevoi speciale din România, precum şi cei refugiaţi din Ucraina.

‘Emma Nicholson a apreciat în mod deosebit evoluţia sistemului de educaţie şi protecţie din România de la situaţia tristă de după 1989 şi lucrurile extraordinare pe care le-a descoperit azi în şcoala vizitată’, se afirmă în informarea transmisă de către CJ Maramureş.

De asemenea, vicepreşedintele Doru Alexandru Lazăr a prezentat baronesei acţiunile desfăşurate de Consiliul Judeţean Maramureş din primele zile de la izbucnirea războiului şi până azi.

‘Judeţul Maramureş este în prima linie în gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina şi putem spune că am reuşit să gestionăm, în cooperare cu autorităţi publice, societatea civilă, ONG-uri şi mediul de afaceri, toate situaţiile ivite. Desigur, mai e nevoie de mult ajutor şi dedicare, deoarece vor continua să apară probleme şi pe viitor. Contăm şi pe ajutorul şi implicarea dumneavoastră ‘, a spus Doru Alexandru Lazăr, în discuţia avută cu Emma Harriet Nicholson.

Un alt subiect al întâlnirii l-a reprezentat ajutorul de care ucrainenii din Transcarpatia şi Ivano-Frankivsk au nevoie în viitorul apropiat, pentru a putea gestiona situaţia copiilor rămaşi orfani în urma războiului. Totodată, Fundaţia Internaţională Amar şi Baroneasa de Winterbourne, Emma Harriet Nicholson, se vor implica în această problemă cu prioritate în următoarea perioadă, mai menţionează sursa citată.

Emma Harriet Nicholson este un politician britanic, liberal-democrat, membră a Camerei Lorzilor. Ea a fost parlamentar european în perioada 1999-2009, iar în perioada 2000-2004 a fost raportor pentru România al Parlamentului European, poziţie din care a intervenit activ pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ şi sistemului de protecţie al copiilor instituţionalizaţi din ţara noastră. AGERPRES / (AS – autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS