AcasăStiri generaleMaraton de vaccinare anti-COVID organizat de Autoritatea de Management al Calităţii în...

Maraton de vaccinare anti-COVID organizat de Autoritatea de Management al Calităţii în Sănătate

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) organizează, în acest weekend, un maraton al vaccinării anti-COVID, fără programare prealabilă, unul dintre centrele de imunizare fiind deschis vineri şi la sediul instituţiei.

Preşedintele ANMCS, Vlad Teodor Berbecar, a precizat, într-o conferinţă de presă, că vor fi deschise mai multe centre de vaccinare. ‘Vor fi deschise mai multe centre, chiar şi centre mici, de cartier, care să fie cât mai accesibile accesibile populaţiei şi care să faciliteze întregul proces de vaccinare’, a informat Berbecar.

Directorul adjunct al ANMCS, Sorin Ungureanu, i-a invitat pe cei care doresc să se vaccineze să vină la centrul deschis vineri la sediul ANMCS, care va funcţiona non stop până duminică, la ora 20,00. ‘Circuitele sunt astfel organizate încât pot beneficia de serviciile acestui centru chiar şi persoanele cu nevoi speciale’, a precizat Ungureanu.

Cei care vor să se imunizeze la acest centru trebuie să ajungă la sediul ANMCS din Splaiul Independenţei, nr. 202 A, la etajul 12, fără programare, unde se vor înregistra, datele fiind introduse pe platformă, după care vor completa documentele necesare şi vor fi introduşi în zona de aşteptare, fiind preluaţi de un medic.

Vicepremierul Dan Barna, prezent la conferinţa de presă, a reiterat că nu există o altă soluţie de a reveni la ‘o viaţă normală’ decât vaccinarea anti-COVID.

‘Centre de vaccinare de cartier – exact aceasta este direcţia în care trebuie să meargă campania de vaccinare în perioada următoare. Este o direcţie de a aduce vaccinul cât mai aproape de uşile şi casele oamenilor, în zone cât mai aproape de comunitate. (…) Va urma şi o caravană care va începe mâine. (…) Nu există altă soluţie de a putea scăpa de restricţii, de a reveni la o viaţă normală, de a putea să trăim aşa cum făceam înainte de pandemie, decât vaccinarea’, a declarat Barna.

El a menţionat că există mai multe ‘linii’ de mesaj public. ‘Am văzut o campanie pornită de Guvernul României, acum câteva zile, cu ce conţine vaccinul, repet şi eu acest mesaj: mai convingeţi cel puţin o persoană, un prieten, o rudă, un vecin să meargă să se vaccineze. (…) Sunt foarte convins că această campanie de vaccinare va avea succes în România’, a adăugat Barna.

La rândul său, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), Vasile Apostol, a transmis că Primăria Capitalei susţine campania de vaccinare, implicându-se în toate parteneriatele în care municipalitatea este invitată.

‘Transmit salutul primarului general, Nicuşor Dan, concretizat prin parteneriatul pe care l-am semnat cu ANMCS. (…) Parteneriatul nostru s-a constituit în a pune la dispoziţie materiale sanitare şi 110 cadre medicale din spitalele din Bucureşti şi din reţeaua de medicină şcolară care vor deservi activitatea de vaccinare în cadrul acestui maraton. (…) Pentru mine procesul de vaccinare în România reprezintă proiectul zero în sistemul de sănătate, proiectul care, în final, va duce la a ne recâştiga activităţile de zi cu zi, parte din viaţa cotidiană. Primăria Capitalei sprijină acest proces în toate parteneriatele în care suntem invitaţi. (…) Vom fi tot timpul parteneri în a explica această abordare – să aducem procesul de vaccinare cât mai aproape de comunităţile locale’, a precizat Vasile Apostol.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor a venit cu foarte multe sugestii, inclusiv în cadrul campaniei de promovare a vaccinării anti-COVID, iar parteneriatul ANMCS – ASSMB poate fi un model de lucru şi pentru Consiliile judeţene, a afirmat preşedintele organizaţiei, Vasile Barbu.

‘Consiliile judeţene au şi ele resurse şi au interesul, ca şi comunităţile judeţene să ajute acest obiectiv al Guvernului – să fim cât mai aproape de locuinţa cetăţeanului. (…) Sunt foarte mulţi oameni care nu se pot deplasa sau nu au mijloacele sigure de deplasare şi apropierea de cetăţean este un lucru extraordinar. (…) Dacă mergem aproape de ei, avem posibilitatea şi să facem o informare mult mai corectă a cetăţeanului şi atunci acele dezinformări, acele mesaje eronate care au ajuns la el să fie demontate. N-ar fi rău să existe un document al Guvernului – apel către cetăţeni. Caravanele au un rol extraordinar’, a arătat Vasile Barbu.

Parlamentul sprijină ‘cu toate forţele’ campania de vaccinare, a transmis şi preşedintele Comisiei pentru tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, Tudor Pop (USR PLUS).

El a anunţat că sâmbătă, în cadrul unei caravane, va fi anunţat un nou proiect legislativ care reglementează şi îmbunătăţeşte conceptul de asistenţă medicală mobilă şi accesul la acest tip de servicii de către cetăţenii din zonele defavorizate.

‘Ne dorim să aducem un nou obicei în ceea ce priveşte acordarea serviciilor medicale, respectiv să aducem sistemul medical la pacient, medicul către pacient şi nu invers – aşa cum s-a făcut până acum. Pentru asta avem nevoie de un sistem de decontare flexibil, de instituţii deschise să găsească soluţii ca să sprijine şi să încurajeze şi să faciliteze acest tip de intervenţie la firul ierbii, atât de necesar pentru cei care nu au acces la serviciile de sănătate. Şi, nu este o cifră mică’, a explicat deputatul.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks