Acasă55Ministrul Aurescu - la cea de a XII-a sesiune a Consiliului de...

Ministrul Aurescu – la cea de a XII-a sesiune a Consiliului de Asociere UE – Israel

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, prin sistem videoconferinţă, la cea de-a XII-a sesiune a Consiliului de Asociere UE-Israel, prima astfel de acţiune din ultimul deceniu.

În intervenţia sa, ministrul Aurescu a salutat eforturile diplomatice intense din ultima perioadă întreprinse de ambele părţi, UE şi Israel, pentru reluarea Consiliului de Asociere şi a dialogului politic la nivel înalt, precum şi pentru utilizarea judicioasă a tuturor oportunităţilor de cooperare politică şi sectorială UE – Israel, obiective promovate în mod susţinut de ţara noastră, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.

El a exprimat speranţa că formatul Consiliului de Asociere va fi folosit în mod regulat şi predictibil în perioada următoare.

Şeful diplomaţiei române a subliniat, totodată, oportunitatea aprofundării pe mai departe a relaţiilor dintre UE şi Israel, mai ales în actualul context internaţional, şi a imprimării unui nivel superior de ambiţie în cooperarea politică şi economică cu Israel, care este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai UE în Orientul Mijlociu. În context, a subliniat că reuniunea actuală oferă un cadru util pentru consolidarea dialogului politic UE-Israel, pentru fixarea priorităţilor parteneriatului bilateral, precum şi pentru aprofundarea cooperării în domenii de interes comun, precum energia (inclusiv cea regenerabilă), schimbările climatice, securitatea cibernetică, noile tehnologii, agricultura şi managementul apei.

El a evidenţiat angajamentul ferm al României pe linia combaterii antisemitismului, reamintind că definiţia de lucru a antisemitismului a fost adoptată graţie eforturilor Preşedinţiei-în-Exerciţiu române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), exercitată în perioada martie 2016 – martie 2017.

De asemenea, Aurescu a subliniat că lucrările Consiliului de Asociere reprezintă o platformă potrivită inclusiv pentru abordarea unor subiecte regionale, precum Procesul de Pace din Orientul Mijlociu şi căile de realizare a soluţiei celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, şi care este singura opţiune viabilă ce răspunde aspiraţiilor ambelor părţi. În acest sens, a salutat menţionarea susţinerii soluţiei celor două state în discursul rostit recent de premierul Lapid la segmentul de nivel înalt al Adunării Generale ONU. Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea activă a României pentru orice iniţiative, inclusiv măsuri de creştere a încrederii între cele două părţi, care să conducă la soluţionarea politică a conflictului şi implementarea soluţiei celor două state.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat şi exprimat întreaga susţinere a României pentru Acordurile Abraham privind normalizarea relaţiilor Statului Israel cu o serie de state arabe, subliniind importanţa acestora în promovarea securităţii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu.

La această reuniune au mai participat prim-ministrul şi ministrul Afacerilor Externe israelian, Yair Lapid şi Înaltul Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, alături de miniştri ai afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene şi reprezentanţi ai Comisiei Europene.

Consiliul de Asociere UE-Israel a fost convocat în baza Acordului de Asociere UE – Israel intrat în vigoare în anul 2000. Cu prilejul reuniunii CAE din 18 iulie 2022, miniştrii afacerilor externe din statele membre UE au agreat reluarea lucrărilor Consiliului de Asociere UE-Israel, după zece ani în care acest format de cooperare nu a fost organizat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks