AcasăStiri generaleMinistrul Cîmpeanu, la Reuniunea Consiliului Educaţie; a apreciat răspunsul coordonat al statelor...

Ministrul Cîmpeanu, la Reuniunea Consiliului Educaţie; a apreciat răspunsul coordonat al statelor UE privind criza din Ucraina

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a participat marţi, la Luxembourg, la reuniunea Consiliului Educaţie, printre temele abordate numărându-se investiţiile în învăţământ, gestionarea crizelor în domeniu şi finanţarea universităţilor europene.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în cadrul dezbaterii pe tema gestionării crizelor în Spaţiul european al educaţiei, ministrul Cîmpeanu a subliniat că România a avut o reacţie rapidă de adaptare a cadrului legal şi a reglementărilor specifice pentru a putea permite un sprijin eficient acordat copiilor şi tinerilor ucraineni care au nevoie nu numai de susţinere din perspectiva educaţiei, dar şi de suport pentru a genera un sentiment de echilibru şi normalitate, atât cât este posibil.

‘În perioada următoare este nevoie de un efort susţinut pentru trecerea de la un răspuns umanitar de urgenţă, în care am asigurat accesul la educaţie, la dezvoltarea unor servicii de calitate pentru protecţia efectivă a refugiaţilor, beneficiari de protecţie temporară’, a afirmat Cîmpeanu.

El a precizat că de gestionarea problemelor refugiaţilor care doresc să continue educaţia se ocupă atât structuri la nivel central, cât şi judeţean.

‘Sprijinul logistic pe care îl oferă şcolile româneşti este esenţial pentru asigurarea sălilor de clasă, a infrastructurii şi echipamentelor IT, a materialelor didactice. Am avut şansa să constat cu satisfacţie acest sprijin, chiar în urmă cu 3-4 zile, cu ocazia întâlnirii cu peste 200 de copii ucraineni care învaţă în şcolile româneşti, întâlnire la care a participat şi comisarul Nicolas Schmidt’, a menţionat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a apreciat promptitudinea sistemului de guvernanţă european de a asigura un răspuns coordonat şi solidar al statelor membre în faţa crizei din Ucraina.

Miniştrii Educaţiei au adoptat mai multe documente la reuniunea de Luxembourg privind îmbunătăţirea mobilităţii europene a profesorilor şi formatorilor, strategia europeană referitoare la consolidarea poziţiei instituţiilor de învăţământ superior pentru viitorul Europei şi construirea de punţi pentru o cooperare europeană eficientă în învăţământul superior.

La propunerea Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, a fost adoptată Declaraţia pentru o viziune comună asupra investiţiilor eficiente, eficace şi echitabile în educaţie, prilej cu care ministrul Educaţiei a reiterat angajamentul României de a realiza prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă investiţii în valoare de 3,6 miliarde de euro pentru sistemul de educaţie şi formare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks