Ministrul de Externe Bogdan Aurescu şi omologul său spaniol au decis să înceapă cât mai curând negocierile pentru dubla cetăţenie

0
29

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut, miercuri, consultări politice cu omologul din Spania Jose Manuel Albares, ocazie cu care cei doi oficiali au stabilit începerea cât mai curând a negocierilor pentru încheierea Acordului bilateral privind menţinerea dublei cetăţenii pentru membrii comunităţii româneşti din Spania, respectiv pentru membrii comunităţii spaniole din România, arată comunicatul de presă al MAE.

Consultări politice bilaterale cu omologul spaniol José Manuel Albares au avut loc la prima şedinţă comună de Guvern între România şi Spania, de la Castellón de la Plana, în Spania, mai arată sursa citată.

Şeful diplomaţiei române a făcut parte din delegaţia de miniştri participanţi la reuniunea interguvernamentală, condusă de premierul Nicolae Ciucă.

În cadrul consultărilor politice cu omologul spaniol, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat faptul că această primă şedinţă de guvern între România şi Spania a contribuit la consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, în perspectiva aniversării, în 2023, a 10 ani de la asumarea politică a acestuia.

În context, şefii diplomaţiilor română şi spaniolă au apreciat excelenţa relaţiei bilaterale, construită pe o prietenie istorică, durabilă şi care continuă să se consolideze zi de zi, prin amplificarea dialogului la toate nivelurile, a schimburilor economice, sociale, culturale şi a cooperării sectoriale, aspecte reflectate în Declaraţia primei Şedinţe Comune de Guvern, a cărei adoptare cei doi miniştri au salutat-o.

 

În ceea ce priveşte comunitatea românească din Spania, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat decizia luată în cadrul Şedinţei Comune de Guvern, respectiv crearea unui grup de lucru bilateral în vederea identificării unei soluţii privind dubla cetăţenie, care să vină în întâmpinarea dezideratului comunităţii româneşti rezidente de păstrare a cetăţeniei române la momentul solicitării şi respectiv al obţinerii cetăţeniei spaniole, mai indică sursa menţionată.

În acest sens, cei doi miniştri de Externe au stabilit începerea cât mai curând a negocierilor pentru încheierea Acordului bilateral pentru menţinerea dublei cetăţenii pentru membrii comunităţii româneşti din Spania, respectiv pentru membrii comunităţii spaniole din România.

„În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că deschiderea deosebită obţinută din partea autorităţilor spaniole cu privire la abordarea subiectului dublei cetăţenii confirmă recunoaşterea şi aprecierea contribuţiei esenţiale a comunităţii româneşti la societatea spaniolă. A reamintit, în acest context, demersurile pe care le-a efectuat pentru găsirea unei soluţii durabile la dezideratul menţinerii dublei cetăţenii cu ocazia vizitei efectuate la Madrid anul trecut, la vizita efectuată la Bucureşti de ministrul de externe spaniol de la acel moment în februarie 2021, în continuarea demersurilor efectuate în cadrul vizitei din primul mandat ministerial, la Madrid, în 2015, pe lângă omologul său de atunci şi pe lângă ministrul spaniol al justiţiei”, mai arată comunicatul MAE.

În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit omologului spaniol pentru susţinerea constantă a părţii spaniole în vederea atingerii acestui obiectiv major al României şi a informat cu privire la evoluţiile cu privire la acest parcurs, înregistrate în ultimele luni, fiind reconfirmata susţinerea fermă a Spaniei în acest scop.

„În cadrul consultărilor, cei doi miniştri ai afacerilor externe au avut şi un schimb de vederi cu privire la dimensiunea economico-sectorială a relaţiilor bilaterale. Şeful diplomaţiei române a exprimat aprecierea pentru nivelul record al schimburilor comerciale, care au atins, în 2021, 4,68 miliarde de euro, şi care sunt în creştere cu peste 32% în acest an, şi a exprimat întregul sprijin pentru identificarea de noi oportunităţi economice care să aducă valoare adăugată cooperării bilaterale, inclusiv prin organizarea unui Forum Economic bilateral. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit omologului spaniol pentru susţinerea aderării României la OCDE”, conform sursei amintite.

Consultările au prilejuit, de asemenea, o discuţie de substanţă între cei doi şefi ai diplomaţiilor cu privire la evoluţiile de securitate cauzate de agresiunea nejustificată şi ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.

Ministrul român al afacerilor externe a prezentat sprijinul substanţial şi multidimensional pe care România îl acordă Ucrainei, precum şi Republicii Moldova, ca unul dintre cele mai afectate state de consecinţele războiului brutal purtat de Rusia împotriva Ucrainei. În acest sens, a mulţumit Spaniei pentru participarea la conferinţa ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care a co-prezidat-o în urmă cu două zile, pe 21 noiembrie, la Paris, şi care a adus rezultate foarte bune în beneficiul Republicii Moldova.

Cei doi oficiali au abordat aspecte care vizează ajutorul umanitar acordat Ucrainei, sprijinul foarte consistent acordat de România pentru fluidizarea transportului de cereale în vederea asigurării securităţii alimentare la nivel global, precum şi modalităţile de implicare a celor două ţări în reconstrucţia Ucrainei.

Şeful diplomaţiei române a subliniat aprecierea deosebită pentru contribuţia Spaniei la măsurile de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv prin  participarea Forţelor Aeriene Spaniole la operaţiunile de poliţie aeriană în România şi deasupra Mării Negre, respectiv prin desfăşurarea în România a unui radar de supraveghere aeriană, măsuri care reprezintă o expresie clară a angajamentului şi solidarităţii aliate. De asemenea, partea română a evidenţiat necesitatea de a dezvolta cooperarea, în continuare, în plan bilateral şi în cadrul  NATO, pentru menţinerea păcii şi securităţii atât în Vecinătatea Estică, cât şi în cea sudică a spaţiului euroatlantic.

Ministrul Aurescu a subliniat importanţa reuniunii miniştrilor de externe NATO pe care o va găzdui săptămâna viitoare, în perioada 29-30 noiembrie, la Bucureşti – prima reuniune aliată după Summitul istoric găzduit de Spania la Madrid în luna iunie, care a luat decizii foarte relevante privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, ministeriala de la Bucureşti fiind instrumentală în implementarea deciziilor Summitului de la Madrid.

Cei doi oficiali au abordat şi cooperarea Spaniei cu formatul Bucureşti 9, de care este foarte interesată, ca platformă de succes de cooperare între statele aliate de pe Flancul Estic, co-iniţiată de România.

Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la sprijinul puternic pe care România îl va acorda Spaniei pe durata deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, în al doilea semestru al anului 2023.

Cei doi miniştri au agreat necesitatea avansării parcursului european, atât în privinţa partenerilor estici, cât şi a statelor din Balcanii de Vest, în contextul asumării de către Regatul Spaniei a Preşedinţiei Consiliului UE, în a doua parte a anului viitor, şi ţinând cont de implementarea reformelor necesare şi de îndeplinirea criteriilor de aderare. Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit în mod special la importanţa acordată de România sprijinirii Republicii Moldova, atât pentru avansarea pe calea europeană, cât şi pentru a face faţă provocărilor majore cauzate de războiul din Ucraina.

La finalul consultărilor bilaterale, şeful diplomaţiei române a adresat omologului spaniol invitaţia de a vizita România, inclusiv în contextul în care anul viitor va marca un deceniu de la crearea Parteneriatului Strategic romano-spaniol.

În contextul şedinţei comune de guvern, ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu şi ministrul spaniol al afacerilor externe, Uniunii Europene şi cooperării José Manuel Albares au semnat o serie de documente, în domeniile cooperării între cele două ministere de externe, formării diplomatice, culturii şi situaţiilor de urgenţă, după cum urmează: Memorandumul de înţelegere între Ministerul afacerilor externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe, al Uniunii Europene şi al Cooperării al Regatului Spaniei privind consultările politice; Memorandumul de Înţelegere între Institutul Diplomatic Român şi Şcoala Diplomatică a MAEC spaniol privind cooperarea în domeniul formării diplomaţilor; Memorandumul de înţelegere în domeniul cooperării culturale dintre Ministerul Culturii al României şi Ministerul Culturii şi Sportului al Regatului Spaniei; Memorandumul de înţelegere între Ministerul Afacerilor Interne al României şi Ministerul de Interne al Regatului Spaniei în domeniul protecţiei civile.

Articolul Ministrul de Externe Bogdan Aurescu şi omologul său spaniol au decis să înceapă cât mai curând negocierile pentru dubla cetăţenie apare prima dată în Ecopolitic.