Ministrul Sănătăţii: Sperăm să fie autorizat vaccinul în varianta adaptată tulpinilor circulante

0
249

Botoşani, 28 iul Agerpres/- Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi-a manifestat, joi, speranţa că populaţia Românie va putea beneficia, din toamna acestui an, de varianta adaptată a vaccinului anti-COVID-19, care să oprească transmisibilitatea tulpinilor de virus care circulă în prezent.

El a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Botoşani, că în perioada imediat următoare vor fi deschise centre de vaccinare în principalele unităţi sanitare din România, în condiţiile în care sunt relativ puţini medici de familie care se implică în procesul de vaccinare.

‘Centrele de vaccinare în varianta pe care o cunoaşteţi dumneavoastră nu, dar vom organiza centre de vaccinare în principalele spitale, în principalele unităţi sanitare din România, inclusiv aici la Botoşani. Este normal să se întâmple aşa pentru că aţi văzut că sunt persoane care trebuie să se deplaseze la distanţe mari, sunt relativ puţini medici de familie care se implică în programul de vaccinare, cu toate că activitatea de vaccinare este una dintre principalele activităţi preventive ale medicinii de familie. Încercăm să îi ajutăm şi pe medicii de familie prin mărirea la 50% a pragului acceptabil de pierderi pentru vaccinul COVID, adică diferit de alte vaccinuri, astfel încât să încurajăm vaccinarea şi să fim pregătiţi mai ales pentru toamnă, când sperăm să fie autorizat vaccinul în varianta adaptată tulpinilor circulante şi sper că vor exista mulţi doritori care să facă acest vaccin adaptat, care poate nu numai să influenţeze cazurile grave la persoanele vârstnice sau cu comorbidităţi, ci să şi oprească transmiterea. În momentul de faţă, actualul vaccin, din păcate, nu influenţează transmisibilitatea, dar sperăm să avem o variantă nouă a vaccinului în toamnă care să realizeze acest lucru’, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a inaugurat, noua Unitate de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ din Botoşani, care a fost extinsă şi modernizată în baza unui proiect cu co-finanţare europeană în valoare de 12,5 milioane de lei, echivalentul a 2,5 milioane de euro. AGERPRES / (A – autor: Cristian Lupaşcu, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS