AcasăStiri generaleMinistrul Sebastian Burduja: Ne dorim să scăpăm cât mai repede de dosarul...

Ministrul Sebastian Burduja: Ne dorim să scăpăm cât mai repede de dosarul cu şină

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, şi-a exprimat speranţa ca dosarul cu şină să dispară din instituţiile statului şi ca România ‘să fie transformată digital’, iar birocraţia să nu fie mutată în online.

‘A început cu adevărat procesul de transformare digitală a României. Vorbim de o ordonanţă privind serviciile de cloud guvernamental şi legea interoperabilităţii. (…) Cele două acte normative vor scuti românii de drumuri, reducerea birocraţiei, o viaţă mai bună pentru cetăţenii acestei ţări. Dosarul cu şină dispare cu fiecare serviciu public pe care reuşim să-l digitalizăm, să-l transformăm digital. Una este a digitaliza, adică a muta birocraţia în online, alta este a transforma digital România, ceea ce înseamnă o eliminare a unor acte pe care le solicităm. (…) Ne dorim să scăpăm cât mai repede de dosarul cu şină. Mi-e greu să spun dacă o primărie dintr-o localitate îndepărtată nu îl va mai solicita’, a declarat el, miercuri, la Camera Deputaţilor.

Ministrul Burduja le-a cerut românilor să îi scrie şi să îi spună unde se mai cer dosare cu şină.

‘Fac un apel public să îmi scrie pentru că nu mă tem de o corespondenţă voluminoasă, să îmi spună unde se cer astfel de dosare. Sunt deja legi promulgate, cum este cea prin care se interzice instituţiilor publice să solicite copii după acte pe care cetăţeanul le prezintă. Legea interoperabilităţii vizează acest principiu de ‘once only’, o singură dată. Dacă tu, ca cetăţean, ai dat statului o dată un act, o anumită informaţie, statul nu mai trebuie să ţi-o ceară. Este bine că în lege sunt prevăzute sancţiuni’, a adăugat Burduja.

Plenul Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, vot favorabil, cu majoritate de voturi, proiectului de lege privind schimbul de date între sisteme informatice şi crearea Platformei Naţionale de Interoperabilitate.

Proiectul are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri referitoare la tehnologii, echipamente, programe software şi datele utilizate de acestea, în vederea contribuirii la creşterea gradului de interconectare între sistemele informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice şi la facilitatea schimbului de date între acestea, pornind de la principiile şi obiectivele Cadrului European de Interoperabilitate.

Potrivit expunerii de motive, principalele obiective ale legii sunt facilitarea furnizării de servicii publice de calitate, disponibile permanent, proiectate în acord cu nevoile beneficiarilor acestor servicii, promovarea utilizării pe scară largă a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în cadrul administraţiei publice şi creşterea gradului de trasabilitate şi transparenţă a actului administrativ prin oferirea posibilităţii titularului datelor a cunoaşterii accesării şi prelucrării datelor sale.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks