Acasă93Mureş: Cabinete medicale mobile susţinute de Spitalul Lukas şi Filantropia Ortodoxă, pentru...

Mureş: Cabinete medicale mobile susţinute de Spitalul Lukas şi Filantropia Ortodoxă, pentru ajutarea refugiaţilor ucraineni

Asociaţia Medical Creştină Lukas Spital Laslea, din judeţul Sibiu, în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, filiala Sighişoara, a trimis o caravană medicală mobilă dotată cu patru cabinete medicale în Republica Moldova, pentru acordarea de sprijin medical refugiaţilor din Ucraina.

Managerul centrului medical din Laslea, doctor Petru Oprean, a declarat, pentru AGERPRES, că această caravană este formată din patru cabinete cu specializările interne, oftalmologie, ORL şi cardiologie şi asigură asistenţă medicală pentru refugiaţii din zona Odessa şi Ismail.

‘Avem multe cunoştinţe în Republica Moldova şi zona Cernăuţi – Herţa, avem şi bursieri. Fiind o fundaţie non-profit, am învăţat să investim în tineri din România şi din Republica Moldova. Am avut o colaborare de excepţie în sudul Basarabiei cu Asociaţia Pro Lumina condusă de Vasile Mincă cu familia lui, care a constituit această asociaţie prin care a investit în tineri, a pregătit sute de tineri, o parte dintre ei veneau regulat la noi, asistenţi medicali, kinetoterapeuţi, unii dintre ei fiind şi bursierii noştri. Legat de Ucraina, e puţin spus că este un şoc. Prin cunoscuţii de acolo am putut prelua mame cu copii, unii dintre ei cu boli (…) Avem două mame cu patru copii, unul dintre ei cu handicap motor, din Odessa, o bunicuţă de 94 de ani (…) Prin prietenii noştri de acolo am putut să îi preluăm, aducându-i de la Cahul la Sighişoara. (…) Preluăm în acest moment numai persoane cu handicap, suntem pregătiţi cu 10 locuri pentru mame şi copii, acordăm deja ajutoare medicale directe prin medicii de familie din sudul Basarabiei şi din Episcopia Basarabiei de Sud, care merg cu aceste ajutoare până la Odessa şi Ismail’, a declarat doctor Petru Oprean.

Doctorul spune că situaţia refugiaţilor este atât de dramatică încât niciun medic din lume nu e pregătit pentru aşa ceva.

‘Drama are două dimensiuni, nu am fost pregătiţi pentru aceste drame, niciun medic din toată lumea nu a fost pregătit. Este un exod fără precedent de mame şi copii, numărul lor depăşeşte 2,5 milioane. Observaţia noastră este că copiii se integrează mai uşor dacă le văd pe mame liniştite, dar trauma lor nici nu se poate povesti. Copiii se adaptează foarte repede, mai problematică a fost trauma mamelor. S-au trezit într-o traumă sufletească. Am evitat să le dăm antidepresive, fiindcă ele nu sunt bolnave, sunt traumatizate (…) În Republica Moldova există două patriarhii – cea a Rusiei şi cea Română – şi Ucraina a permis accesul celor care ţin de Patriarhia Română din sudul Basarabiei. Poporul ucrainean este credincios şi prezenţa oamenilor în haine bisericeşti a dat o rază de speranţă mamelor complet traumatizate, care au plecat numai cu lucrurile de pe ele’, a precizat dr. Oprean.

El spune că această policlinică mobilă a fost achiziţionată iniţial pentru a începe acţiunea de prevenţie în satele din zona Sighişoarei, însă autorităţile române nu au fost deschise faţă de acest aspect, iar acum caravana a ajuns acolo unde e nevoie.

‘Am donat o caravană mobilă, o policlinică pe roţi, o avem de doi ani, am vrut să începem acţiunea de prevenţie medicală, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă. Acum este dată sub umbrela Episcopiei Basarabiei de Sud. Noi, Spitalul Lukas şi Filantropia Ortodoxă Sighişoara suntem parteneri şi asigurăm echipament medical. Acolo lucrează acum medici voluntari şi medici pensionari din Cahul, voi merge şi eu voluntar. Dar am rugat ca din puţinul pe care îl avem să donăm lucruri de care au nevoie, dezinfectant, medicamente, truse de urgenţă, degeaba trimitem tiruri întregi cu haine şi nu le foloseşte nimeni. Prevenţia înseamnă enorm, în această perioadă trebuie să prevenim, nu ştim dacă copiii sunt sau nu vaccinaţi, poate izbucni oricând o epidemie, iar mamele sunt traumatizate. România şi statele fac eforturi considerabile, dar cei care au acces direct acolo sunt autorităţile locale din Basarabia. Iar înaintea noastră cu doi paşi sunt preoţii care sunt o mângâiere pentru sufletul lor’, susţine dr. Petru Oprean.

Medicul a precizat că Episcopia Basarabiei de Sud are în jurisdicţie şi parohii româneşti din Ucraina şi că preoţii de aici duc o muncă susţinută pentru sprijinul moral al celor afectaţi de război, iar oamenii necăjiţi din sudul Basarabiei au dat dovadă de o ‘ospitalitate biblică’.

‘Bisericile româneşti şi societatea civilă a dar dovadă de o ospitalitate biblică. Sudul Basarabiei este o zonă mai săracă, şi în Republica Moldova şi în Ucraina, case cu două camere din chirpici, acoperite cu carton asfaltat sau şindrilă. Familii cu doi trei copii au primit în aceste case (…) mame cu doi-trei copii şi au împărţit un venit de 100-150 de lei pensie în banii noştri, au împărţit bucata de pâine. A fost o dovadă de ospitalitate şi o lecţie pentru români’, a precizat doctorul.

Managerul spitalului din Laslea a arătat că policlinica mobilă trimisă pentru ajutorarea refugiaţilor poartă o serie de însemne specifice, pentru onorarea cultelor care derulează acţiuni de întrajutorare, însă şi pentru a-l cinsti pe ‘bunicul’ SMURD, profesorul doctor Mircea Chiorean, fără de care acest serviciu nu s-ar fi putut înfiinţa în Târgu Mureş.

În anul 1992 s-a înfiinţat ‘Societatea Medical Creştină Lukas Spital’, din iniţiativa preotului Gerd Sander din Germania, a preotului Martin Türk König şi a doctorului Petru Oprean din România, cu scopul de a acorda asistenţă medicală şi spirituală oamenilor în vârstă.

În perioada 1992 – 1996 societatea a transformat clădirea vechii şcoli germane din comuna Laslea în spital, iar în anul 2006 ‘Societatea Medical Creştină Lukas Spital’ şi-a schimbat denumirea în ‘Asociaţia Medical Creştină Lukas Spital’, activitatea medicală fiind organizată în ‘Centrul Medical de Recuperare şi Îngrijiri Paliative’, constituit în cadrul asociaţiei. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks