Acasă652Mureş: Clinica de Cardiologie a SCJU a reluat intervenţiile complexe de implantare...

Mureş: Clinica de Cardiologie a SCJU a reluat intervenţiile complexe de implantare percutană a valvelor aortice, oprite de pandemie

Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a anunţat, marţi, reluarea, sub îndrumarea unui specialist de la Spitalul Universitar din Frankfurt, a intervenţiilor complexe de implantare percutană a valvelor aortice, suspendate din cauza pandemiei de COVID-19.

‘Doamna doctor Nicotera (director medical al Departamentului de Cardiologie de la Spitalul Universitar din Frankfurt, n.r.) a fost alături de noi în efectuarea acestor intervenţii complexe de implantare percutană a valvelor aortice la doi pacienţi vârstnici care sufereau de afecţiuni cardiovasculare severe, cu comorbidităţi de stenoză aortică avansată şi pentru care implantarea percutană de valvă aortică a reprezentat o alternativă faţă de intervenţia chirugicală. Adică aceşti pacienţi, în loc să li se implanteze o valvă chirugicală pe procedura clasică, care implica intervenţie pe cord deschis au beneficiat de implantare percutană printr-o procedură minim invazivă a acestor valve care le vor ameliora evoluţia şi rata de supravieţuire’, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, şefa Clinicii de Cardiologie a SCJU Târgu Mureş, dr. Theodira Benedek.

Procedurile s-au derulat în laboratorul de cateterism al Clinicii de Cardiologie condus de profesor doctor Benedek Imre, care a introdus o serie de proceduri intervenţionale complexe în premieră naţională.

‘Evoluţia pacienţilor este foarte bună. Ambele proceduri au fost un succes. Nu este pentru prima dată că se implantează asfel de valve în Clinica noastră dar este pentru prima dată că am redeschis efectuarea acestor proceduri de când a început pandemia de COVID’, a menţionat şefa Clinicii de Cardiologie a SCJU.

Potrivit doctorului Theodora Benedek, ultimele proceduri de acest gen au fost făcute la începutul pandemiei, după care au fost stopate din cauza problemelor administrative.

‘A trebuit să ne oprim, dar cred cu tărie că trebuie să continuăm asistenţa bolnavilor cardiaci chiar şi în timpul pandemiei. Boala cardiovasculară nu ia pauză şi noi trebuie să continuăm. Din păcate, sunt puţine proceduri de implantare percutană de valvă care se fac în ţara noastră, din considerente financiare şi de politică sanitară în această privinţă. Nu există finanţare suficientă şi cred că toate colectivele de cardiologi din România fac eforturi pentru a îmbunătăţi finanţarea acestor proceduri care ar putea să ofere o şansă superioară bolnavilor cardiovasculari’, a arătat dr. Benedek.

Dr. Măriuca Vasa Nicotera, director medical al Departamentului de Cadiologie de la Spitalul Universitar din Frankfurt, a remarcat faptul că echipa de la Târgu Mureş care a efectuat cele două proceduri este una ‘foarte bună profesional şi cu o experienţă foarte mare în domeniul intervenţional’.

‘Eu lucrez la Frankfurt, la Clinica Universitară şi sunt directoarea cadrelor pe intervenţie cardiovasculară. Ca volum, facem în jur de 300 de valve percutane şi ne-am confruntat şi noi cu pandemia, dar programul a mers în continuare. Pacientul cu o stenoză aortică simptomatică, care are dureri de inimă sau probleme cu respiraţia este la risc pentru o decompensare cardiacă, ce poate duce la moartea pacientului. Şi în perioada COVID am pus accent pe continuarea programului, ceea ce ar trebui să se facă şi în România. În plus, numărul acestor intervenţii trebuie crescut. Sunt o foarte mare susţinătoare a procedurii TAVI (Transcatheter aortic valve implantation, n.r.) care în comparaţie cu chirurgia la pacienţi selecţionaţi cu risc mare chirurgical poate ajuta pacientul în continuare şi poate îmbunătăţi prognoza de viaţă’, a afirmat dr. Măriuca Vasa Nicotera. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks