AcasăStiri generaleMureş: Conferinţă internaţională despre cercetarea şi conservarea patrimoniului cultural, organizată de Muzeul...

Mureş: Conferinţă internaţională despre cercetarea şi conservarea patrimoniului cultural, organizată de Muzeul Judeţean

Zeci de cercetători din ţară şi străinătate îşi prezintă, joi şi vineri, la Târgu Mureş, preocupările din ultimii ani în cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului muzeal, în cadrul unei conferinţe de specialitate organizată de Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş, ajunsă la ediţia a XVI-a.

La manifestarea ştiinţifică de la Târgu Mureş sunt invitate cadre didactice universitare şi cercetători de la Universitatea din Barcelona, Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea din Piteşti, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş, Institutul de Biologie Bucureşti al Academiei Române, Institutul de Speologie ‘Emil Racoviţă’ Bucureşti al Academiei Române, precum şi numeroşi cercetători şi muzeografi de la instituţii muzeale din România şi cadre didactice din învăţământul preuniversitar, care activează în domeniul pedagogiei muzeale

‘Îmi revine plăcuta misiune să declar deschisă a XVI-a ediţie a Conferinţei de comunicări ştiinţifice, cu participare internaţională ‘Preocupări recente în cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural’, organizată de Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş, cu sprijinul şi susţinerea Consiliului Judeţean Mureş, precum şi a Muzeului Judeţean Mureş. Prin tot ceea ce s-a realizat de la înfiinţare, s-a reuşit transformarea Muzeului, într-o instituţie agreată, vizibilă şi din ce în ce mai necesară în cadrul comunităţii. Astfel, s-a dezvoltat imaginea muzeului, a brand-ului de instituţie simbol al cunoaşterii, formatoare de cultură. În acelaşi timp, Muzeul şi, implicit, Secţia de Ştiinţele Naturii, a devenit membru activ al societăţii ştiinţifice din România şi din alte ţări, atât prin participarea la conferinţe şi sesiuni de comunicări ştiinţifice, cât şi prin organizarea de astfel de manifestări ştiinţifice’, a declarat şefa Secţiei de Ştiinţele Naturii Mureş, Daniela Botoş, în deschiderea evenimentului.

Potrivit Danielei Botoş, Secţia de Ştiinţele Naturii s-a integrat în oferta culturală mureşeană şi naţională, devenind un partener valoros în educaţia şcolară şi universitară, prin activităţile de pedagogie muzeală desfăşurate şi prin ofertele educative propuse.

Această vizibilitate, a arătat Daniela Botoş, se datorează şi apariţiei constante a revistelor de specialitate ‘Marisia’ şi ‘Pedagogie muzeală’ în care sunt prezentate anual articole de specialitate şi ultimele cercetări în domeniul ştiinţelor naturii.

Conferinţa de la Târgu Mureş valorizează preocupările din ultimii ani în cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului muzeal, pentru Secţiunea Ştiinţele Naturii, precum şi programele şi proiectele educaţionale care au la bază promovarea patrimoniului cultural, dedicate publicului larg, care s-au dovedit a fi de succes în anul 2021, pentru Secţiunea Pedagogie muzeală. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks