Acasă93Mureş: Parcul Dendrologic din Gurghiu, luat cu asalt de amatorii de leurdă

Mureş: Parcul Dendrologic din Gurghiu, luat cu asalt de amatorii de leurdă

Parcul Dendrologic din Gurghiu este luat cu asalt în fiecare primăvară de către culegătorii de leurdă sau usturoi sălbatic, care au redescoperit proprietăţile tămăduitoare ale plantei, în special în privinţa afecţiunilor circulatorii.

Pe lângă leurda care răsare la sfâşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie, alte două delicatese care pot fi culese din Parcul Dendrologic sunt sălăţica şi urzicile, care conţin vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic şi săruri minerale, folosite din vechime pentru întărirea sistemului imunitar, reglarea activităţii cardiace, având şi un efect laxativ şi diuretic.

Fiecare dintre aceste plante, precum şi toate trei la un loc, poate fi gătită după o serie de reţete simple, ca şi salate, ciorbe sau piure.

Ileana Gherghel, în vârstă de 73 de ani, care a fost mulţi ani profesoară de Limba Română în Gurghiu, spune că preferă să gătească ciorbă de leurdă cu sălăţică şi urzici, însă salata o face doar cu leurdă şi alte legume.

‘Leurda creşte primăvara, un pic mai târziu decât sălăţelele şi urzicile. Frunzele sunt comestibile şi trebuie consumate doar până când planta înfloreşte, fiindcă după înflorire nu mai e comestibilă. Leurda se mai numeşte şi usturoiţă, fiindcă este un usturoi sălbatic, toată planta conţine usturoi şi este folosită de cei care au tensiune mare. Eu prefer să fac o ciorbă combinată cu sălăţică, leurdă şi urzici. Se spală în mai multe ape, la început să fierb urzicile şi se toacă, fiindcă fierb mai greu, apoi se pune sălăţica şi leurda, fiindcă fierb foarte repede. O pregătesc ca ciorba de salată, cu smântână, ou bătut, doar că nu se mai pune usturoi, fiindcă are leurda. Mai fac salată de primăvară, combin o ceapă roşie, cu ardei capia şi ardei verde, cu leurdă, sare, un pic de suc de lămâie, ulei de măsline şi un pic de oţet balsamic. De post e doar salata, ciorba nu e de post. Nu ştiu în alte zone dacă creşte, dar aici în Parcul Dendrologic vin de pe toată Valea Gurghiului şi adună, fiindcă creşte din abundenţă’, a declarat, pentru AGERPRES, Ileana Gherghel.

Profesoara ne-a spus că o astfel de ciorbă e gata în 15-20 de minute fiindcă e foarte simplă. Pentru un gust mai aparte se poate folosi un pic de untură de porc şi un pic de slănină prăjită, care îi conferă un gust mult mai bun.

Mulţi dintre cei care vin la adunat de leurdă la Gurghiu spun că adună cantităţi mai mari fiindcă o pun la congelator şi o folosesc inclusiv iarna, la fel ca şi urzicile fragede, pe care astfel le pot mânca tot timpul anului. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks