AcasăStiri generaleMureş: Unitatea de Suport Medical COVID-19 de la UMFST îşi încetează activitatea

Mureş: Unitatea de Suport Medical COVID-19 de la UMFST îşi încetează activitatea

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş, dr. Leonard Azamfirei, a anunţat, miercuri, că Unitatea de Suport Medical COVID-19, inaugurată în urmă cu doi ani în sala de sport din campus şi în care au fost trataţi 699 de bolnavi, îşi încheie activitatea.

‘Unitatea de Suport Medical COVID-19 de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş îşi va încheia activitatea în zilele următoare. Se împlinesc aproape doi ani de când aceasta a fost amenajată prin transformarea Sălii polivalente existente la UMFST într-un spaţiu de îngrijiri medicale calificate. Să ne oprim o clipă din goana zilei şi să ne amintim de tot efortul implicat până acum, pentru atingerea acestei zile mult aşteptate, prima zi fără stare de alertă (…) În acest moment în care facem un bilanţ, evocând cei 699 de bolnavi trataţi aici (269 pacienţi în 2020; 344 pacienţi în 2021; 86 de pacienţi în 2022), vom încerca să uităm de picăturile care au încercat de-a lungul timpului să arunce o pată pe un efort atât de mare. În vreme de război, şi pandemia COVID-19 a fost un război, nu ne încolonăm cu toţii, de fiecare dată, de partea binelui. Din păcate’, a arătat dr. Leonard Azamfirei pe Facebook.

Rectorul UMFST Târgu Mureş a subliniat că toţi cei care au lucrat în Unitatea Suport COVID-19, dincolo de implicarea profesională firească, au dus o luptă în afara propriului confort profesional, dobândit deja de-a lungul anilor, sub un spectru al nesiguranţei epidemiologice, lucrând într-un mediu necunoscut şi cu o patologie impredictibilă.

‘Au făcut acest lucru din dorinţa de a ajuta, de a-şi onora propria profesie, acceptând să lucreze cu o boală nouă, într-un loc unde, o sală de sport, un spaţiu al bucuriei şi al relaxării s-a transformat peste noapte într-un loc unde o viaţă încerca să fie salvată sau măcar i se dădea o asemenea şansă. De aceea, respectul meu se adresează celor care au susţinut lupta cu virusul care a făcut atâtea ravagii, atât celor cu experienţă dar şi celor mai tineri, îndeosebi rezidenţilor, care şi-au început astfel cariera medicală învăţând respectul pentru viaţă’, a spus rectorul.

Printr-o decizie luată de Parlamentul României, a precizat Leonard Azamfirei, care este şi senator PSD, cei care au fost angajaţi în perioada pandemiei pe posturi al căror obiect de activitate era legat de lupta împotriva acestei boli, vor putea să fie angajaţi definitiv în sistem.

‘Cu gândul la angajaţii temporari ai Unităţii de Suport Medical COVID-19, am amendat această lege în Comisia de Sănătate a Senatului, amendament asumat apoi de toţi membrii Comisiei, astfel încât de această prevedere compensatorie să beneficieze nu doar cei angajaţi în unităţile sanitare deja existente, ci şi cei din unităţile nou-înfiinţate, cum a fost şi această unitate de la UMFST. Şi de această dată Universitatea a dat măsura deplină a implicării sale sociale, într-un moment de cumpănă pentru întregul judeţ. Prin paturile de terapie intensivă create, Târgu Mureş a fost, după Bucureşti, al doilea oraş din ţară, în ceea ce priveşte numărul de paturi pentru bolnavii critici şi a fost singura unitate exterioară creată şi deplin funcţională pe tot parcursul pandemiei’, a mai precizat dr. Azamfirei.

Rectorul a remarcat implicarea personalului medical, medici în specialităţile ATI, boli infecţioase, pneumologie, medicină internă, medicină de urgenţă, asistente medicale, personal medical auxiliar, personal administrativ, coordonaţi de dr. Claudiu Puiac şi dr. Szederjesi Janos, a autorităţilor administrative locale (Consiliul Judeţean Mureş, Prefectură) şi a autorităţilor sanitare (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi DSP).

Potrivit doctorului Azamfirei, administraţia UMFST (directorii administrativi Sabin Bota şi Mircea Nistor) a fost permanent alături de această unitate, intervenind de fiecare dată când a fost nevoie, iar la momentul potrivit s-a alăturat şi mediul privat. AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks