AcasăStiri generaleNeamţ: Coroana Reginei Maria, prezentată într-o expoziţie la Complexul Muzeal Naţional

Neamţ: Coroana Reginei Maria, prezentată într-o expoziţie la Complexul Muzeal Naţional

Coroana Reginei Maria va fi prezentată într-o expoziţie ce va fi vernisată, marţi, la Complexul Muzeal Naţional Neamţ, cu ocazia aniversării centenarului Încoronării de la Alba Iulia.

‘După Încoronare şi serbările care au urmat la Bucureşti pe 16-17 octombrie 1922, coroana a fost dusă la Castelul Peleş, unde s-a păstrat până în anul 1970. Creaţie de excepţie a tezaurului patrimoniului cultural naţional, coroana a fost expusă o singură dată în acest interval de timp, la Ateneul Român, în 1938, cu ocazia vernisării Marii Fresce a istoriei naţionale. Din anul 1972 se află în sala Tezaur a Muzeului Naţional de Istorie a României’, a declarat, într-un comunicat de presă, remis AGERPRES, curatorul expoziţiei, muzeograful Mihaela-Cristina Verzea.

Şi după căderea regimul comunist, coroana a rămas în cea mai mare parte a timpului în fostul Palat al Poştelor de pe Calea Victoriei, importanţa sa artistică şi istorică nepermiţând o circulaţie intensă a acestui excepţional bun cultural.

‘Asistăm astfel la ocazia unică de a admira în Sala Tezaur a Muzeului de Artă Piatra-Neamţ superba coroană a suveranei României Întregite, cea mai fascinantă şi iubită membră a familiei regale. În completare, prin intermediul unor panouri foto-documentare, vizitatorii vor afla istoricul acestui preţios însemn al regalităţii’, a mai spus curatorul expoziţiei.

Mihaela-Cristina Verzea a adăugat că Regina Maria nu şi-a dorit ‘ceva modern, cum ar putea avea oricare altă Regină’, ci o coroană care să fie ‘pe de-a întregul medievală’.

‘Astfel, misiunea pictorului Costin Petrescu şi a casei de bijuterii pariziene Falize, realizatorii coroanei, a fost una cât se poate de dificilă. Literatura străină, dar şi cea românească acreditează ideea că în realizarea modelului coroanei reginei Maria, Costin Petrescu s-a inspirat din reprezentarea coroanei purtate de Miliţa Despina, soţia lui Neagoe Basarab, de pe fresca bisericii mănăstirii Curtea de Argeş. Indiferent de sursa de inspiraţie, Costin Petrescu ‘a reuşit să creeze o coroană originală, la al cărei proiect cu siguranţă a colaborat cu însăşi Regina’, a precizat dr. Mihaela-Cristina Verzea.

Coroana va rămâne în cadrul expoziţiei până la data de 12 iunie şi poate fi admirată în intervalul orar 10.00-18.00.

La vernisajul expoziţiei va fi prezent şi directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks