AcasăStiri generaleNicuşor Dan: Caietul de sarcini pentru Planul de calitate a aerului, în...

Nicuşor Dan: Caietul de sarcini pentru Planul de calitate a aerului, în consultare publică

Caietul de sarcini pentru Planul integrat de calitate a aerului a fost lansat în consultare publică, a anunţat, vineri, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB, Nicuşor Dan şi-a exprimat speranţa ca până în vara anului 2022 să fie elaborat un studiu privind poluanţii atmosferici din Bucureşti, precum şi un program de măsuri pentru calitatea aerului.

‘Am lansat în consultare publică caietul de sarcini pentru Planul integrat de calitate a aerului. Avem o problemă mare de mediu cu poluarea aerului, pe care o cunoaştem cu toţii, o cunoaşte Comisia Europeană. Suntem în două proceduri de infringement, cunoaştem cu toţii decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Noi, în momentul acesta, funcţionăm pe un plan din 2018 despre care Curtea de Justiţie a spus că este nefuncţional – şi ştiam cu toţii că este – care, la rândul lui, se bazează pe un studiu din 2014, care se referă la poluarea din 2013. Avem nevoie, pe de o parte, de un studiu care să ne spună care sunt nivelurile de poluare şi care sunt poluanţii atmosferici la nivelul anului 2021. Este o licitaţie, ne dorim ca cele mai bune companii de evaluare a mediului din Europa să participe la această competiţie astfel încât planul pentru îmbunătăţirea calităţii aerului să fie real, efectiv, şi chiar să rezolvăm problema asta’, a arătat edilul.

Nicuşor Dan a amintit că pe 19 mai a avut o discuţie cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai autorităţilor române pe tema celor două proceduri de infringement care vizează poluarea aerului din Bucureşti.

Primarul a menţionat că în cadrul acestei întrevederi a prezentat şi măsurile pe care Municipalitatea le-a implementat sau urmează să le iniţieze: suspendarea PUZ-urilor de sector, care vizează ‘sute de hectare de spaţii verzi care ar fi devenit construibile’; recenta semnare a contractului pentru achiziţia a 100 de tramvaie şi deschiderea, în viitorul ‘foarte apropiat’, a licitaţiilor pentru 100 de autobuze electrice şi 100 de troleibuze; realizarea a 40 de kilometri de linie unică pentru transportul de suprafaţă până la sfârşitul anului; majorarea preţurilor la parcările de reşedinţă şi la alte parcări din Capitală; controlul salubrizării străzilor; controlul şantierelor de construcţii.

‘Pe termen mediu, am vorbit de proiectele pe care le-am depus pentru PNRR, cel vizând înverzirea câtorva sute de hectare din Bucureşti – adică plantare de copaci pe zone care au destinaţia de spaţiu verde, dar care sunt în momentul acesta terenuri virane, şi metroul de suprafaţă’, a adăugat Nicuşor Dan.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks