Numele lui Ioan Holender, amintit din nou de ministrul Culturii pentru conducerea Festivalului Enescu

0
226

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a amintit din nou, miercuri, numele maestrului Ioan Holender pentru a prelua conducerea Festivalului Internaţional George Enescu.

‘Este o prioritate şi Enescu, din punctul meu de vedere nu există scuză să ratăm ceva acolo. Chiar astăzi, la ora 14,00, o să am o întâlnire de curtoazie, dar foarte importantă, cred, în plan profesional, cu domnul Ioan Holender. Voi discuta cu toţi cei implicaţi în plan cultural. Vom vedea ce facem cu zona unde Mihai Constantinescu a făcut o treabă extrem de bună. Dacă vom reuşi să-i dăm un alt soi de personalitate juridică şi un alt soi de independenţă pentru a fi mai uşor de gestionat un eveniment de anvergura Festivalului Enescu. Şi toate resursele bune care au fost vor fi aduse înapoi alături, iar ca numiri exacte, director artistic, director Festival Enescu, permiteţi-mi să nu amintesc nume deocamdată’, a declarat Romaşcanu.

Ministrul a precizat că actuala structură a festivalului va fi păstrată.

‘O reţetă care a funcţionat… Ştiţi, mai binele e duşmanul binelui. Nu-mi permit să am idei ciudate în acest moment. Lucrurile au mers suficient de bine cât să nu aibă nevoie de schimbări dramatice. De îmbunătăţiri, întotdeauna, dar acestea se vor discuta când vom avea o echipă’, a precizat Romaşcanu.

În context, Lucian Romaşcanu a precizat că va avea o discuţie cu Secretariatul General al Guvernului şi cu RAPPS pentru a prelua ‘chiar şi temporar’ în administrare Sala Palatului, ‘pentru a avea totuşi o sală de concerte’ pe care a ‘promis-o’ în mandatul trecut fostului director al Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski.

Lucian Romaşcanu a declarat, la audierile pentru funcţia de ministru al Culturii, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, că maestrul Ioan Holender sau o altă personalitate poate contribui la ‘desenarea unui viitor de succes’ al Festivalului Internaţional ‘George Enescu’.

‘Avem o situaţie acolo care ţine de organizare şi veţi fi invitaţi toţi cei care sunteţi preocupaţi şi apropiaţi de fenomen pentru desenarea următoarei etape a festivalului. El până acum a fost un succes, cu bunele şi cu relele din spaţiul public, Mihai Constantinescu chiar a făcut o treabă foarte bună. Din păcate, este pensionar în acest moment. Dar există oameni care şi-au manifestat dorinţa de a discuta pe acest subiect. Controversele sunt fireşti în lumea culturală, dar un om precum Ioan Holender sau altul pot fi aduşi în desenarea unui viitor de succes al festivalului, care cred că este unul din cele mai importante din lume’, a spus Romaşcanu.

Ministrul răspundea astfel unei întrebări a senatorului Ionuţ Vulpescu, în legătură cu faptul că Festivalul Enescu nu are încă un director, în condiţiile în care următoarea ediţie ar trebui să aibă loc în 2023.

Sursa: AGERPRESS