Acasă55Oficiali din MAE - întâlnire cu directorul general al Agenţiei Nucleare din...

Oficiali din MAE – întâlnire cu directorul general al Agenţiei Nucleare din cadrul OCDE

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice, Cornel Feruţă, şi secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota, l-au primit, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul unor întrevederi de lucru, pe William D. Magwood IV, directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară (NEA) din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Conform unui comunicat de presă al MAE, oficialii români au reafirmat angajamentul părţii române pentru aprofundarea cooperării cu NEA, atât ca obiectiv în sine, cât şi ca parte a demersurilor de aderare a României la OCDE.

Secretarul de stat Cornel Feruţă s-a referit în mod particular la deschiderea negocierilor de aderare a ţării noastre la OCDE şi a mulţumit directorului general al NEA pentru sprijinul constant acordat în acest sens.

A menţionat că apartenenţa României la NEA, din 2017, demonstrează capacitatea şi angajamentul ţării noastre de a implementa standarde şi bune practici OCDE. El a reconfirmat angajamentul României, ca stat membru al NEA şi partener like-minded al OCDE, pentru valorile, standardele, obiectivele şi priorităţile organizaţiei, subliniind că sunt crucial a fi susţinute în această perioadă, marcată de evoluţii internaţionale politice şi economice complexe.

‘Secretarul de stat Iulian Fota a evidenţiat cooperarea excelentă între România şi NEA în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare, concretizată prin proiectele de cooperare şi perspectivele multiplicării lor. A subliniat convergenţa dintre agenda de politică energetică a României şi agenda NEA şi a exprimat interesul părţii române pentru exercitarea unui rol activ în calitate de membru al NEA. A fost reafirmată solidaritatea deplină a României cu Ucraina şi cu poporul ucrainean, confruntat cu agresiunea militară a Federaţiei Ruse şi a fost reiterată preocuparea faţă de potenţialele evoluţii la facilităţile nucleare şi radiologice de pe teritoriul Ucrainei, care pun în pericol nu doar populaţia Ucrainei, ci şi securitatea regională şi euroatlantică’, arată MAE.

Directorul general al NEA a salutat implicarea activă şi constantă a României în eforturile Agenţiei, ce urmăresc dezvoltarea, prin cooperare internaţională, a bazelor ştiinţifice, tehnologice şi juridice necesare pentru o utilizare sigură, ecologică şi economică a energiei nucleare în scopuri paşnice, exprimând satisfacţia pentru nivelul cooperării bilaterale, precizează sursa citată.

Agenţia pentru Energia Nucleară (NEA) este o agenţie interguvernamentală care funcţionează sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu sediul la Paris. Activă din 1958, NEA facilitează cooperarea între statele cu infrastructuri şi tehnologii nucleare avansate şi, conform statutului, are ca obiectiv atingerea excelenţei în materie de siguranţă nucleară, precum şi în domenii conexe: tehnologie, cercetare, protecţia mediului şi legislaţia aferentă.

NEA este un organism autonom al OCDE, care îşi stabileşte proprii membri după o procedură specifică, independent de statutul de membru OCDE. NEA numără 33 de state membre.

România este stat membru al NEA şi al Bazei sale de date începând cu anul 2017. Statutul de membru oferă ţării noastre atât acces la cel mai avansat nivel de expertiză şi bune practici în sectorul nuclear, cât şi oportunitatea de a participa în mod direct la stabilirea reglementărilor internaţionale în materie de politici nucleare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks