Orban: Amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură este profund neconstituţională

0
292

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat joi că amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură este profund neconstituţională, iar el nu a votat atunci când s-a decis acest lucru în Birourile permanente reunite.

‘Astăzi, o majoritate din Birourile permanente reunite, pe care o puteţi constata singuri, a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituţională declanşat de Guvern, prin prim-ministrul Florin Cîţu, cu Parlamentul cu privire la depunerea moţiunii de cenzură. Poziţia mea a fost foarte clară, am fost prezent şi nu am votat această propunere, nu pentru că îmi doresc să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere şi decizie luată de BPR este profund neconstituţională. Dacă cineva ar fi avut răbdare, nu zic din alte partide, dar măcar colegii mei de partid mai înfierbântaţi, să îşi aducă aminte anul 2020, ar fi ştiut cu precizie din decizia Curţii Constituţionale că invocarea declanşării conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament nu poate să oprească moţiunea de cenzură’, a spus Orban la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.

El a amintit că în august 2020, când PSD a iniţiat moţiune de cenzură împotriva Cabinetului pe care îl conducea, a invocat un conflict juridic de natură constituţională cu privire la procedura legată de depunerea moţiunii, iar CCR a constatat că nu a existat conflict de natură constituţională şi Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii.

Sursa: AGERPRESS