Acasă55Orban (Forţa Dreptei): Nu liberalizarea pieţei energiei a dus la creşterea facturilor,...

Orban (Forţa Dreptei): Nu liberalizarea pieţei energiei a dus la creşterea facturilor, ci decizia Gazprom de a tripla preţul

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, fostul premier liberal Ludovic Orban, a declarat vineri, la Râmnicu Vâlcea, că nu liberalizarea pieţei energiei a dus la creşterea preţului la gaze şi energie electrică în România, ci, în primul rând, decizia companiei ruseşti Gazprom de a tripla preţul gazului livrat în Europa.

‘Creşterea facturilor nu a fost determinată de liberalizare. Dacă vă uitaţi la evoluţia facturilor la gazul natural, care a fost liberalizat la data de 1 iulie 2020, veţi vedea că nu există o creştere a facturilor până în septembrie, octombrie 2021. Deci, de la 1 iulie 2020 până la aproximativ 1 septembrie 2021, nu a existat o problemă. Uitaţi-vă la facturile pe iarna anului 2020-2021 şi veţi vedea adevărul, că nu liberalizarea este cea care a determinat creşterea preţului şi la gaz, şi la energia electrică. Creşterea preţului la gaz a fost determinată de decizia, care a fost anunţată fără niciun fel de pregătire prealabilă, a Gazprom-ului, firma de gaz rusească, care a triplat preţul gazului pe care îl vinde spre Europa. Europa depinde în proporţie de 35 % de gazul care este livrat de la ruşi prin Gazprom. Decizia de triplare a preţului gazului de către Gazprom a afectat şi preţul la energie electrică, acolo unde energia electrică este produsă în sistem de cogenerare, utilizând gazul’, a spus Orban.

Pe lângă Gazprom, fostul premier a precizat că, în opinia lui, această creştere a preţurilor la gaze şi energie electrică a fost determinată şi de alţi factori, printre care revenirea de după pandemia de COVID-19, care ar fi dus la o creştere a cererii de energie în toate statele, precum şi costul certificatelor CO2, dar şi producătorii deţinuţi de stat şi politica dusă de Guvern de a le permite să majoreze preţurile.

‘Vinovaţii principali de creşterea preţurilor sunt producătorii de energie şi de gaz. În proporţie de 82%, statul român pe energie electrică şi în proporţie de 60% pe gaz … Categoric, statul ia şapte piei de pe cetăţeni, iar cea mai mare parte din banii pe care îi ia de la cetăţeni nu se duc către companii, se duc către bugetul statului. Sunt şi calcule care au fost prezentate public, din cauza faptului că statul are TVA, acciză şi, în plus, ia impozitul pe profit. Eu am spus că pe criza energiei nu sunt sceptic, sunt optimist. De ce? Păi, pe Hidroelectrica îi costă tot 150 lei pe megawatt să-l producă. Nu a crescut costul apei, nu a crescut nimic. Tot 150 de lei îi costă. Cum să-l vândă ei pe piaţa pentru ziua următoare cu 1.500 sau să-l vândă pe contracte bilaterale pe termen lung cu 550, 600, 650 de lei când pe ei îi costă 150 de lei? Cum să-şi permită Romgazul să folosească preţuri aproape similare cu preţurile care sunt folosite de Gazprom în condiţiile în care pe ei îi costă la fel extragerea gazului natural? Deci, o altă dovadă de impotenţă a actualului Guvern şi de rea-voinţă, pentru că era foarte simplu ca Guvernul, pentru companiile pe care le are, să stabilească o marjă de profit, nu zic 5% sau 10%, ci 50% că ai nevoie de investiţii, deşi companiile din profitul lor nu fac investiţii, pentru că 90% din dividende sunt luate de stat ca venit la bugetul de stat, pe lângă impozitul pe profit’, a precizat Ludovic Orban.

Fostul lider liberal a adăugat că, din punctul său de vedere, soluţia de a ieşi din această criză este să se facă o plafonare a preţului la energie şi să se renunţe la a mai include în factura cetăţeanului accizele, bonusul pentru cogenerare şi, în condiţiile în care războiul din Ucraina ar putea duce la o nouă creştere a preţului gazului, România să valorifice resursele naţionale.

‘Noi avem depus un proiect de lege în Parlament, pentru reducerea TVA-ului, renunţarea la introducerea în factura cetăţeanului a contravalorii accizei, ştiţi că se plăteşte acciză pe curent electric, şi a contravalorii bonusului de cogenerare, care este cea mai păcăleală. Miliarde de euro am plătit noi consumatorii electrici ca să se ducă în producţia de capacităţi de producere a energiei electrice şi termice în sisteme moderne de cogenerare şi toţi banii pe care i-am plătit noi, consumatorii din România, în ultimii 10 ani de când a apărut modalitatea aceasta de alocare de bani către producătorii de energie la fiecare megawatt produs, banii au fost aruncaţi pe apa sâmbetei şi nu s-a produs nicio capacitate de cogenerare cu adevărat performantă… Deci, să nu se mai plătească contravaloarea bonusului de cogenerare şi, de asemenea, costul certificatelor verzi (…) Există riscuri majore de creştere a preţului la gaz. E posibil ca ruşii să răspundă la sancţiunile economice printr-o încă o nouă creştere a preţului cu care livrează gazul spre Uniunea Europeană. Aici, noi trebuie să facem ceea ce este firesc. Intrăm în sezonul cald în curând. Avem puterea de a creşte producţia. Eu vă spun, din sondele de gaz care sunt exploatate, noi putem extrage mai mult astfel încât nu numai să nu mai avem nevoie de gazul rusesc, dar să putem să şi exportăm’, a mai argumentat Ludovic Orban.

Fostul premier s-a aflat vineri la Râmnicu Vâlcea pentru constituirea filialei judeţene a Partidului Forţa Dreptei. AGERPRES / (A – autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks