Parlament – Iniţiativă legislativă a USR prin care plagiatorii nu mai pot renunţa voluntar la titlul de doctor

0
231

Mai mulţi parlamentari de la USR au anunţat luni că depun o iniţiativă legislativă de modificare a Legii învăţământului, prin care să fie interzisă renunţarea voluntară la titlul de doctor.

Proiectul are drept scop eliminarea ‘hoţiei academice’, corectând astfel o ordonanţă dată chiar de actualul ministru al Educaţiei în anul 2014, a precizat senatorul Simona Spătaru într-o conferinţă de presă susţinută alături de ceilalţi iniţiatori ai propunerii legislative.

‘Astăzi, când preşedintele Iohannis ne-a pus în braţe un nou guvern PSD, punem cruce şi ‘României educate’. .(…) Am iniţiat un proiect prin care am eliminat posibilitatea ca un plagiator să-şi retragă la cerere titlul de doctor, scăpând astfel de toate urmările gestului său. Societatea civilă a adus în atenţia opiniei publice multe cazuri flagrante de plagiat, unele comise chiar de către persoanele aflate în funcţii publice înalte. Iar actualul ministru, în 2014, a dat o OUG prin care le-a dat posibilitatea acestora să-şi retragă la cerere titlurile de doctor, scăpând astfel de urmări şi sancţiuni’, a declarat Simona Spătaru, vicepreşedinte al Comisiei juridice din Senat.

Potrivit ei, prin ordonanţa dată de Sorin Cîmpeanu ‘s-a slăbit capacitatea instituţiilor abilitate de a rezolva credibil şi rapid cazurile de plagiat, iar urmările sale nefaste au fost subliniate şi de CCR în decizia 624/2016’.

‘Astfel, iniţiativa USR consideră că aduce în acest moment o reparaţie a acestei prevederi pe care o avem de peste 6 ani. USR propune, prin eliminarea posibilităţii de revocare voluntară a titlului de doctor, o probitate a sistemului de învăţământ. (…) Titlul de doctor trebuie să fie o dovadă a înaltei calităţi a sistemului de educaţie, cu implicaţii importante pe termen lung’, a adăugat Simona Spătaru.

Senatorul Ştefan Pălărie, preşedinte al Comisiei de muncă, consideră că ‘nu se poate juca alba-neagra, prin lege, cu titlurile de doctor’, apreciind că este un lucru inadmisibil pentru un stat membru al UE, şi l-a invitat pe Sorin Cîmpeanu să semneze iniţiativa USR.

‘Să nu uităm că OUG care a introdus această facilitate a fost dată în anul 2014 de către Guvernul Ponta. Şi a fost iniţiată şi contrasemnată de ministrul Sorin Cîmpeanu. Ne pregătim de un nou guvern şi poate să avem Sorin Cîmpeanu ‘3.0’, al treilea mandat. Tocmai de aceea îl întrebăm pe domnul Sorin Cîmpeanu dacă vrea să rămână de partea farsorilor sau doreşte să vină de partea adevărului, a eliminării acestui fragment din lege şi de a avea o educaţie cinstită, aşa cum scrie şi în programul de guvernare al domnului Ciucă’, a spus senatorul.

Potrivit senatorului Irinel Darău, România are probleme de integritate care o afectează din cauza fraudelor la doctorat, ce îi denigrează totodată pe numeroşii doctori care au muncit onest la lucrările lor.

‘Acea OUG dată în 2014 de cuplul Ponta – Cîmpeanu, deloc întâmplător, nu face decât să dea o posibilitate foarte uşoară de ieşire pentru toţi aceşti trişori şi plagiatori, inclusiv să nu suporte niciun fel de consecinţă pentru beneficiile materiale pe care le-au căpătat de pe urma titlului de doctor’, a arătat Darău.

El a adăugat că miercuri îl aşteaptă la audieri pe Sorin Cîmpeanu, pe care îl va întreba despre această lege.

Între iniţiatori se mai numără deputaţii USR Andrei Miftode şi Daniel Toda.

Sursa: AGERPRESS