Parlament/ Moment de reculegere în memoria eroilor martiri ai Revoluţiei; Fălcoi: Dosarul Revoluţiei trebuie soluţionat

0
44

Senatorii şi deputaţii au ţinut, luni, un moment de reculegere în memoria eroilor martiri ai Revoluţiei, la solicitarea deputatului USR Nicu Fălcoi, care consideră că dosarul Revoluţiei trebuie soluţionat.

El a evocat, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, primele momente ale Revoluţiei de la Timişoara, amintind că acolo s-a strigat pentru prima oară ‘Jos comunismul!’, urmând ca vocea Timişoarei să cuprindă apoi întreaga ţară.

‘Am spus în fiecare an şi avem datoria să o spunem de fiecare dată: atunci când vorbim despre Revoluţia din Decembrie 1989, adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în acele zile va trebui să iasă la lumină, iar victimelor de atunci trebuie să li se facă oficial dreptate. Dosarul Revoluţiei trebuie soluţionat pentru ca istoria să consemneze adevărul (…). Fragila şi perfectibila noastră democraţie s-a născut atunci când în zilele lui decembrie 1989, datorită unor oameni care au strigat cu voce tare ceea ce simt şi ceea ce gândesc, a fost mai puternic decât frica de moarte, decât instinctul de conservare. Şi nu, nu sunt cuvinte mari, ceea ce avem acum, avem cu preţul jertfei de sânge a eroilor martiri ai Revoluţiei, o Revoluţie care, în spiritul ei, a fost exact aşa cum este scris în textul Proclamaţiei de la Timişoara, o Revoluţie făcută de popor, fără amestecul activiştilor şi securiştilor, o revoluţie autentică, şi nu o lovitură de stat, categoric anticomunistă, nu doar anticeauştistă’, a declarat deputatul USR de Timiş.

În amintirea tuturor eroilor martiri ai Timişoarei şi ai întregii ţări şi în semn de recunoştinţă şi omagiu pentru jertfa lor, el a solicitat în plen păstrarea unui moment de reculegere.

Sursa: AGERPRESS