Percheziţii în Germania, la un an de la cea mai mare captură din istorie de haşiş în Portul Constanţa

0
432

La un an de la cea mai mare captură din istorie de haşiş şi ‘drogul jihadului’, droguri găsite într-o navă ancorată în Portul Constanţa, autorităţile germane au efectuat recent percheziţii la patru persoane, considerate responsabile de manipularea şi organizarea transportului de 1,5 tone de haşiş şi 751 de kilograme de pastile de captagon.

‘La data de 22.11.2021, ca urmare a cooperări judiciare internaţionale între procurorii DIICOT şi autorităţile germane, acestea din urmă au pus în aplicare un număr de 4 mandate de percheziţie, la domiciliile a 4 inculpaţi suspectaţi că ar fi fost responsabili de manipularea şi organizarea transportului de 1,5 tone de haşiş şi 751 de kilograme de pastile de captagon depistat de către procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO – Serviciul Antidrog, la data de 30.08.2020’, anunţă DIICOT într-un comunicat de presă.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe suporturi digitale de date şi înscrisuri cu valoare probatorie.

La sfârşitul lunii august 2020, DIICOT şi Poliţia Română au reuşit cea mai mare captură din istorie de haşiş şi pastile de captagon (‘drogul jihadului’), în valoare de 60 de milioane de euro, drogurile fiind descoperite într-o navă ancorată în Portul Constanţa.

În urma investigaţiilor, a fost identificată o navă care transporta două containere ce conţineau 40 de tone de produse nealimentare, expediate din Portul Latakia (Siria), care a tranzitat Turcia şi care avea ca destinaţie finală Portul Constanţa.

La data de 30 august, nava a ancorat în Portul Constanţa, iar containerele au fost descărcate.

În urma percheziţionării containerelor, într-unul dintre acestea au fost descoperite aproximativ 1,5 tone de haşiş şi 751 de kg de pastile de captagon (4.024.250 de pastile de captagon).

Drogurile erau disimulate între recipientele de carton cu marfă transportată legal, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a acestor substanţe. Marfa de acoperire, săpun organic cu o densitate foarte mare, avea menirea de a masca drogurile.

Comprimatele de tip captagon, cunoscut şi sub denumirea de ‘drogul jihadului’, au, în mod uzual, un conţinut ridicat de amfetamină.

Valoarea de piaţă a drogurilor capturate este de aproximativ 60 de milioane de euro.

Sursa: AGERPRESS