AcasăStiri generalePrahova: CJ va contracta un împrumut de 300 milioane lei pentru asigurarea...

Prahova: CJ va contracta un împrumut de 300 milioane lei pentru asigurarea fluxului de lichidităţi financiare

Consiliul Judeţean (CJ) Prahova va contracta un împrumut în valoare de 300 de milioane de lei pentru asigurarea fluxului de lichidităţi financiare în vederea implementării mai rapide a proiectelor de investiţii, a anunţat, miercuri, conducerea instituţiei.

Proiectul referitor la contractarea şi garantarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 300 de milioane de lei, cu o maturitate de 10 ani, a fost aprobat în şedinţa de miercuri a CJ, fiind înregistrate două abţineri, iar grupul PSD neparticipând la vot.

‘În vederea asigurării fluxului de lichidităţi financiare pentru implementarea cu succes şi într-un timp optim a proiectelor de investiţii, este necesar ca UAT-ul să asigure finanţarea/cofinanţarea prin contractarea unei finanţări rambursabile interne. (…) Avantaje oferite: Accelerarea dezvoltării judeţene, prin accesarea acestui tip de finanţare, proiectele aflate pe lista cu priorităţi de investiţii vor fi finalizate în avans, iar de aceste proiecte va beneficia comunitatea locală. Investiţiile odată finalizate vor aduce beneficii mai devreme pentru comunitatea locală şi vor permite totodată o mai bună eşalonare în timp a cheltuielilor de capital. De regulă ‘investiţiile administraţiei atrag investiţii private’, investiţiile în infrastructură efectuate de autoritatea publică locală atrag investiţii din partea secorului privat. Posibilitatea finalizării unor proiecte mari a căror finanţare directă ar implica eforturi deosebite care ar afecta semnificativ echilibrul bugetului local sau a căror eşalonare în timp ar implica costuri de mentenanţă deosebit de mari. În plus prin reducerea timpului de executare a proiectelor se economisesc costurile de mentenanţă’, se arată în documentele aferente proiectului de hotărâre.

Preşedintele CJ, Iulian Dumitrescu, a explicat că o mare parte din aceşti bani se va întoarce în bugetul instituţiei, în momentul în care vor fi făcute decontările pe proiectele respective.

‘Principalul scop este rapiditatea în a termina toate proiectele şi putem, pe viitor, să rectificăm lista de obiective de interes public. E un credit care ne ajută să facem treburile şi să le facem acum, nu în următorii ani. Oamenii s-au săturat de aşteptare’, a spus Dumitrescu.

Pe lista investiţiilor de interes public judeţean pentru care se consideră necesară contractarea creditului şi care poate fi actualizată figurează momentan realizarea unui pasaj denivelat peste DN 1 (Centura Vest) la intersecţia cu DJ 101 I şi strada Buda, variantele ocolitoare Băneşti, Mizil şi Băneşti – Valea Doftanei şi proiectul privind implementarea unui sistem inteligent de monitorizare şi supraveghere video a traficului pe drumurile publice de interes judeţean şi dezvoltarea unui centru de management al traficului prin aplicaţii video specializate.

În şedinţa de miercuri a CJ a fost aprobat şi bugetul judeţului pe anul 2023,circa 63% din fonduri fiind alocate proiectelor de dezvoltare.

‘Vorbim de cel mai mare buget din istoria judeţului (1,238 miliarde de lei), orientat spre dezvoltare (63% din bani vor merge către proiecte de infrastructură atât de necesare judeţului nostru). Faţă de 2020, bugetul Consiliului Judeţean Prahova s-a dublat, iar cheltuilelile de dezvoltare au crescut aproape de cinci ori, lucru care a fost posibil prin atragerea de finanţări europene şi guvernamentale pentru investiţii (18 lei atraşi din fonduri europene pentru fiecare leu încasat direct din taxe şi impozite). În acest an, în Prahova vor începe cele mai mari investiţii în infrastructură de după Revoluţie (…) În 2023, bugetul de dezvoltare va fi de aproape de cinci ori mai mare decât în 2020. Scopul Consiliului Judeţean Prahova este ca bugetul de dezvoltare să reprezinte cel puţin două treimi din totalul bugetului. Banii din dezvoltare merg preponderent spre: transporturi, sănătate şi învăţământ’, se arată într-un comunicat al CJ. AGERPRES / (AS – autor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks