Prefectul judeţului Giurgiu: A fost depistat un focar de pestă porcină într-o gospodărie din Mihăileşti

0
142

Giurgiu, 4 apr/ Agerpres/ – Prefectul Florentina Stănculescu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă după ce, într-o gospodărie din localitatea Mihăileşti, a fost depistat un focar de pestă porcină.

‘Astăzi am avut Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Centrul Local pentru Combaterea Bolilor la Animale, pe gripa porcină. Sunt trei săptămâni de când a fost declarat un focar de gripă aviară în localitatea Braniştea, într-o fermă, fiind informaţi de ANSVSA cu privire la faptul că în urma certificatului de expertiză medicală a fost depistat un focar de gripă aviară şi că judeţul Giurgiu pune în pericol România, ceea ce era adevărat. De urgenţă am întrunit atunci CLCB şi după acţiune care s-a întins pe mai multe zile, în acest moment, la ferma de la Braniştea, focarul de gripă aviară numai există. Ulterior, într-o gospodărie, la o persoană fizică din aceeaşi localitate, au mai fost găsite nişte păsări care au prezentat simptome şi, ulterior s-a dovedit că aveau gripă aviară, fiind luate şi acolo măsurile necesare, iar acum a fost depistat într-o gospodărie la Mihăileşti Popeşti un focar de pestă porcină’, a afirmat Florentina Stănculescu.

Prefectul a precizat că este vorba de două animale dintr-o gospodărie confirmate cu pestă porcină, un porc care a murit şi un altul care va fi sacrificat, va urma dezinfectarea locului şi animalele moarte vor fi îngropate.

Totodată, autorităţile judeţene au luat măsura asigurării unui spaţiu de protecţie faţă de focarul de pestă porcină, pe o rază de trei kilometri, pentru a evita extinderea bolii. AGERPRES( AS- Camelia Bigan, editor: Antonia Niţă)

Sursa: AGERPRESS