Acasă55Premierul Ciucă - întâlnire cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea Românie

Premierul Ciucă – întâlnire cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea Românie

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut joi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, pentru stabilirea unui mecanism de colaborare axat pe priorităţi economice şi de reformă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, temele de colaborare vizează stabilitatea macroeconomică, alocarea resurselor financiare pentru redresare şi rezilienţă, dezvoltarea durabilă, modernizarea interacţiunii statului cu sectorul privat, sănătate şi educaţie.

‘Schimburile de sugestii şi propuneri generează predictibilitate şi perspective de implementare a planurilor de modernizare de care România are nevoie. Implementarea efectivă a acestor soluţii va beneficia de garanţia eficienţei doar dacă ţinem cont de realitatea cu care ne confruntăm, realitate confirmată prin dialogul constant cu dumneavoastră. Acest dialog, din perspectiva optimizării funcţionării instituţiilor publice, a consolidat bazele procesului deja demarat de investiţia eficientă a resurselor în dezvoltarea ţării către potenţialul maxim în contextul actual, generat de implementarea reformelor şi investiţiilor din cadrul PNRR şi demararea procesului de aderare la OCDE’, a afirmat premierul, citat în comunicat.

Conform sursei citate, participanţii la întâlnire au abordat teme din sfera politicilor fiscale, cu obiectivul adoptării unei strategii fiscale până la mijlocul acestui an, în consultare cu mediul de afaceri. În acelaşi sens au fost analizate şi obiective precum reducerea deficitului bugetar al României şi lansarea procesului de reformă şi digitalizare al ANAF.

Reprezentanţii CDR şi-au exprimat viziunea cu privire la alocarea resurselor financiare pentru redresare şi rezilienţă. Ei au făcut referire, conform comunicatului, la măsurile de susţinere a mediului de afaceri în procesul de alocare a resurselor financiare şi la mobilizarea capitalului privat pentru creştere, investiţii şi necesitatea implementării unor instrumente financiare care să susţină această mobilizare.

În ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă, întâlnirea de joi s-a concentrat pe analizarea unui nou model de piaţă a energiei cu piloni bine definiţi de: producţie, grid şi supply, dar şi pe măsuri pentru protecţia mediul înconjurător cu accent pe managementul deşeurilor şi al compostului, şi noi propuneri de guvernare corporativă şi administrativă sau finanţare comercială şi publică.

De asemenea, a fost subliniată nevoia pentru simplificare administrativă, dar şi pentru modernizarea legislaţiei de bază a mediului de afaceri, cu accent pe legea societăţilor şi a achiziţiilor publice, care să ajute economia şi administraţia să implementeze PNRR.

‘Domeniul sănătăţii a fost un alt subiect important abordat în cadrul întâlnirii. Coaliţia a prezentat mai multe propuneri în vederea debirocratizării, îmbunătăţirii modului de lucru al ANMDM sau gestionării eficiente a investiţiilor din PNRR. În cadrul discuţiei despre educaţie, premierul a analizat posibilitatea implementării mai multor concepte şi sugestii din partea reprezentanţilor CDR, începând cu evaluarea performanţelor profesorilor, continuarea programelor de remediere a analfabetismului funcţional, extinderea reţelei de ateliere şi laboratoare destinate ştiinţelor aplicate sau transparenţa în educaţie’, se precizează în comunicatul Guvernului.

La întâlnire, alături de premierul Nicolae Ciucă, au fost prezenţi miniştrii Finanţelor, Adrian Câciu, Cercetării şi Digitalizării, Marcel Boloş, Mediului, Tanczos Barna, şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean.

Din delegaţia Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, condusă de Adela Jansen – coordonator CDR (CCIFER – Camera de Comerţ Franceză în România) au făcut parte Cristian Secoşan (FIC – Foreign Investors Council), Ionuţ Simion (AmCham), Letiţia Pupăzeanu (AmCham), Ana Bobircă (AOAR – Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România), Florin Pogonaru (AOAR), Sterică Fudulea (CNIPMMR – Consiliul Naţional al IMM-urilor din România), Andreas Lier (AHK – Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană), Sebastian Metz (AHK), Laura Florea (Romanian Business Leaders), Francois Coste (CCIFER), Măriuca Talpeş (RBL).

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks